Duitsland is een heerlijk vakantieland dicht bij huis. Barrierefrei staat er vaak hoog op het prioriteitenlijstje, veel bezienswaardigheden zijn daarom toegankelijk voor mensen met een beperking. Support Magazine zet drie prachtige, toeristische gebieden in de schijnwerpers en geeft praktische tips.

Tekst: Ria Scholman

Foto's: Jens Wegener, GNTB | Francesco Carovillano, GNTB | Kim Lumelius

2-Dresden_Paar_im_Rollstuhl_am_Elbufer_vor_Altstadtkulisse-1024x671

Buurland Duitsland kent prachtige oude steden, afwisselende natuur, en ook voor de sportieve vakantieganger is er veel te beleven. Historische gebouwen, natuurparken, vakantieverblijven, overal worden initiatieven ontplooid om iedereen welkom te heten. Is de hoofdingang niet rolstoelproof, dan toch vaak wel een zijingang.

Dagje achter de computer

Wie van plan is de vakantie in Duitsland door te brengen, kan rustig een dagje rondstruinen op Germany.travel. Daar vind je (o.a.) in de Engelse en Duitse taal enorm veel informatie over reizen in Duitsland in een rolstoel. De informatie is te filteren op verschillende niveaus van toegankelijkheid en er is ook informatie voor bijvoorbeeld mensen met gehoor-, zicht- of cognitieve beperkingen.

De website is twee jaar geleden opgezet met subsidie van de Duitse overheid en bevat nu vijftienhonderd interessante adressen. Dat aantal groeit nog steeds. Je moet wel even je weg vinden in het systeem, juist door de enorme hoeveelheid informatie. Er is verschil tussen de Duitse en Engelse versie, zo blijkt, waarbij de Duitse versie het meest uitgebreid lijkt.

Betrouwbaar

Getrainde onderzoekers beoordelen de toegankelijkheid van alle locaties in de database aan de hand van heldere kwaliteitscriteria. Dat zorgt voor transparante en betrouwbare informatie. De database is ingedeeld op basis van de aangeboden diensten, zoals overnachtingen, eten & drinken, vervoer, bezienswaardigheden, excursies en winkelen. Daarnaast is er een overzicht van toeristische regio’s en bezienswaardigheden met het label 'Barrierefreiheit geprüft', een certificaat voor toegankelijkheid voor mensen met een beperking.

Je kunt op drie manieren de database doorzoeken: met eigen zoekopdrachten, op basis van selecteerbare criteria of via een interactieve kaart. Zo kun je bijvoorbeeld gebruikmaken van de filters ‘rolstoel’ of ‘slecht ter been’. Een echte aanrader dus!

Meer interessante sites

Maar er zijn nog meer interessante websites. Op Reisen für Alle vind je een gigantische hoeveelheid accommodaties, restaurants, vrijetijdsaanbieders, sportactiviteiten, musea en meer. Om de zoektocht te vergemakkelijken kun je filters zeer gedetailleerd instellen op bijvoorbeeld faciliteiten en regio’s. Ook op www.leichter-reisen.info kun je informatie downloaden met ruim 150 toegankelijke hotels, zorgadressen, jeugdherbergen en groepsonderkomens. Twee leuke Duitstalige reisblogs zijn Romans View en Wheelie Wanderlust.

Ter plekke

Het is slim om het telefoonnummer (+49-30-65212888) mee te nemen van de Deutsche Bahn. Dan kun je hulp krijgen bij het in- en uitstappen van de trein door het Mobility Service Centre. Minimaal twee dagen voor vertrek aanmelden. Het gesprek gaat meestal in het Duits. Busdiensten hebben hun eigen regionale of plaatselijke telefonische helpdesk.

Handig om vooraf in je telefoon te zetten is Wheelmap.org. Deze navigatieapp wordt veel gebruikt in Duitsland en je vindt ter plekke handige informatie over de toegankelijkheid van gebouwen en toiletten.

De redactie heeft drie totaal verschillende regio’s uitgekozen met een aantal highlights, ter inspiratie:

Rostock: strand en cultuur

Hanzestad Rostock is een kleurrijke, grote havenstad in het noorden van Duitsland, met veerboten naar Scandinavië. De stad en omgeving hebben de rolstoelgebruiker veel te bieden. Bijvoorbeeld de karakteristieke badplaats Warnemünde, die met zijn oude huisjes en brede zandstranden jaarlijks veel toeristen trekt.

Toeristische tips

 • Toegankelijk strand in de badplaatsen Warnemünde en Markgrafenheide. Moderne, verharde strandopgangen, speciale strandmobielen, strandrolstoelen, kleedkamers en toegankelijke toiletten.
 • De "beste dierentuin van Europa" is de dierentuin van Rostock. Het nieuwe Polarium met pooldieren in hun natuurlijke habitat en het Darwineum, waar je een audiovisuele reis door de evolutie maakt, zijn echte publiekstrekkers. Rolstoelen en rollators zijn te reserveren.
 • De 117 meter hoge Sint-Pieterstoren in de historische binnenstad van Rostock heeft op 45 meter een toegankelijk uitkijkplatform, dat via een lift te bereiken is.

Accommodaties

 • Strand-Hotel Hübner, Warnemünde
 • Container-Hostel Dock Inn, Warnemünde
 • Jeugdherberg Warnemünde

Zorg

In de deelstaat Mecklenburg-Vorpommern, waar Rostock onder valt, biedt het 'Sorglos-Team' informatie en alle denkbare hulp voor een zorgeloze vakantie.

1-Rostock_Der_Neue_Markt_bei_Abendlicht De Neuer Markt van Rostock bij avondlicht.

Eifel/Rijnland-Palts: dichtbij

Bij de grens met België en Luxemburg ligt de Eifel, in de deelstaat Rijnland-Palts. Het is een van oorsprong (achtduizend jaar geleden) vulkanisch gebied, maar nu een lieflijk heuvellandschap met diepe rivierdalen en mooie natuurparken. Hoogste punt is de Hohe Acht met 747 m. In het noorden van de Eifel bevinden zich ook grote stuwmeren en is er flink ingezet op de actieve recreant: wandelen, fietsen, mountainbiken en watersportactiviteiten.

Toeristische tips

 • Nog relatief jong en zeer indrukwekkend is het Nationaal Park Hunsrück-Hochwald. Op de hoogste berg van Rijnland-Palts, de Erbeskopf, ligt een skywalk met een grandioos uitzicht, op een hoogte van 816 meter.
 • De Geierlay-hangbrug, 100 meter boven het Mörsdorfer Bachtal is met 360 meter één van de langste voetgangersbruggen van Europa. Spectaculair! Avontuurlijk is het wel, ga niet als het regent, je wielen zullen wegslippen. De op- en afgang zijn behoorlijk steil en hobbelig (bospad). De brug is 85 cm breed en in verband met covid tijdelijk in één richting. Rolstoelreisblogger Kim ging je voor, lees haar uitgebreide verhaal op Wheelie Wanderlust.
 • In Trier, de oudste stad van Duitsland, kun je de millennia-oude (Romeinse) geschiedenis van dichtbij meemaken. Het centrum is autovrij. Er zijn geen stoepranden, dus zeer goed toegankelijk.
 • In het Teufelsschlucht Dinopark in Ernzen staan beelden van dinosaurussen op ware grootte. Vooral leuk met kinderen.
 • Bijzonder zijn de Draisinenbahnen, voor een sportieve activiteit met het hele gezin of een groep. Op diverse plaatsen (o.a. Kleef en Altenglan) kan je ‘fietsen’ met een trolley of treinfiets op een verlaten spoorbaan. Een aantal personen trapt op de pedalen, de rest kan genieten van het uitzicht op een bankje.
 • Adembenemend panorama-uitzicht vanaf fort Ehrenbreitstein, hoog boven Koblenz op een rotsachtige kaap waar de Rijn en Moezel samenkomen. Bereikbaar met de rolstoeltoegankelijke kabelbaan.

4b-Hängeseilbrücke-Geierlay2b Blogger Kim Lumelius op de Geierlay-hangbrug.

Accommodaties

 • Jeugdherberg Grafenschloss in een echt kasteel, in het schilderachtige Oranjerouteplaatsje Diez. Hier woonden de voorouders van het Nederlandse koningshuis.
 • Hotel Riesling Quartier, kleinschalig en direct aan de Moezel, in Kröv, een plaats met mooie vakwerkhuizen en wijngaarden.
 • Ook via Buitengewoon reizen (Nederlands reisbureau) kun je mooie accommodaties in Duitsland en deze regio vinden.

Sächsische Schweiz: natuur en sport

In de deelstaat Saksen ligt, aan de grens met Tsjechië, het schitterende natuurgebied de Sächsische Schweiz. Het is een ruig en lieflijk middelgebergte met veel bossen en rotsen. Een prachtige stad hier is Dresden, waarvan het historische centrum - ook wel het Florence aan de Elbe genoemd - na WO II geheel opnieuw is gebouwd. Een kleiner historisch stadje is Meißen, bekend om zijn prachtige porselein. Saksen wordt ook 'Schlösserland' (kastelenland) genoemd, dat levert vaak prachtige plaatjes in het landschap op. Goed toegankelijk is bijvoorbeeld slot Königstein waar je een wandeltocht van bijna twee kilometer langs de slotmuur kunt maken, met fenomenale uitzichten. Je kunt vanaf Königstein ook mooie kanotochten maken met Kanu Actif Tours (niet speciaal aangepast maar medewerkers willen wel graag helpen).

(Sportieve) uitjes

Vooral voor sportievelingen heeft de Sächsische Schweiz het een en ander te bieden.

 • Op de Denkmalweg in Obercunnersdorf start een prachtige, goed toegankelijke route langs 250 vakwerkhuizen. Routebeschrijving verkrijgbaar bij Haus des Gastes in Cunnersdorf.
 • Ook mooie fietstochten op de Elberadweg in het Nationaal Park Sächsische Schweiz, de wegen bij Pirna zijn rolstoeltoegankelijk, maar op sommige stukken is een beetje hulp wel handig.
 • Königstein, bekend om de mooie ligging en de gelijknamige vesting op de top van de berg, is binnen een half uur te bereiken met de S-Bahn vanuit Dresden.
 • Op de 15 meter hoge uitkijktoren in Rathmannsdorf (met een lift toegankelijk) kijk je mooi uit over de rotsformaties van het Elbsandsteingebergte in de richting van de Elbevallei.

Algemene informatie is hier te vinden. In de regio Sächsische Schweiz rijden dagelijks toegankelijke bussen.

Accommodatie

Familienferienstätte Sankt Ursula. Een groep huizen, geleid door nonnen. Veel mogelijkheden voor gezinnen. Gunstige prijzen.

3a-Königstein-credits-Denny-Franzkowiak_Pixabay Vesting Königstein. Foto: Denny Franzkowiak/Pixabay.

Altijd op de hoogte blijven?