Onderzoek: Strand van Den Helder moet toegankelijker en met goede strandrolstoelen

25 april 2023 - Redactie Support Magazine

Er moeten goede strandrolstoelen komen bij alle strandopgangen in Den Helder. Dat bevelen door de gemeente Den Helder ingehuurde onderzoekers aan. Het onderzoek is uitgevoerd door het Nederlands Instituut Veiligheid Zwemlocaties (NIVZ), een in Den Haag gevestigde onafhankelijke stichting. Dat meldt het Noordhollands Dagblad.

Niet alle strandopgangen beschikken over een strandrolstoel waarmee mensen met een beperking op het strand kunnen komen, hebben de onderzoekers geconstateerd. Bij strandpaviljoen Beachclub Citadel (strandslag Duinoord) is zo’n rolstoel aanwezig, net als bij strandpaviljoen Zee van Tijd (strandslag De Zandloper). Ook de strandpost bij strandslag Julianadorp heeft zo’n strandrolstoel. De onderzoekers van NIVZ vinden dat alle strandopgangen een goede strandrolstoel moeten hebben.

De opmerking over de strandrolstoelen is onderdeel van de aanbeveling over de toegankelijkheid van de stranden, waarin NIVZ concludeert dat de toegankelijkheid verbeterd moet worden.

Verharde ondergrond

Ook moeten er verharde fietsparkeerplaatsen komen. Fietsparkeerplaatsen met onverharde ondergrond zijn volgens de onderzoekers niet geschikt voor scooters, brom- en snorfietsers. De eigenaren parkeren dan vaak op de naastliggende betonplaten. Dat is in de ogen van de onderzoekers ongewenst, aangezien die tweewielers de doorgang van het (hulpverlenings)verkeer én het parkeren voor mensen met een beperking kunnen belemmeren.

Altijd op de hoogte blijven?