NS presenteert (alweer) nieuwe, toegankelijke Sprinter

Sprinter Nieuwe Generatie. Foto via NS.

“We zitten in een treinversnelling”, stelt directeur operatie van de NS Marjan Rintel tevreden vast. Ze staat voor het gordijn dat korte tijd later naar beneden valt om de nieuwe Sprinter te onthullen. Het is na de Flirt en de nieuwe intercity de derde presentatie van een nieuwe trein in anderhalf jaar.

De jongste telg heet de Sprinter Nieuwe Generatie, of SNG. Voorzien van wifi, stopcontacten, gescheiden afvalinzameling én een invalidentoilet. Bovendien is hij – Deo volente – een stuk beter in elkaar gezet dan de hogesnelheidstrein Fyra.

Gelijkvloers instappen
De SNG is de derde generatie Sprinter, opvolger van de stoptrein. Ze trekken snel op en remmen snel af. Reizigers kunnen gelijkvloers instappen en ook mensen in een rolstoel kunnen direct van het perron de trein in rijden. Tussen de stoelen bevinden zich stopcontacten en usb-aansluitingen om telefoons en andere apparaten mee op te laden.

Regio’s
De nieuwe Sprinters moeten het comfort voor de reizigers verder verhogen. De treinen worden vanaf 2018 gefaseerd ingevoerd in diverse delen van het land: Met name in Drenthe, Groningen en Friesland, op de Veluwe en in Flevoland. De eerste van deze nieuwe Sprinters worden ingezet in de regio’s Hoorn, Amsterdam en Den Haag.

(Bron: NRC en NS)

Geef een reactie