Nog veel drempels op weg naar toegankelijke themaparken

19 februari 2020 - Redactie Support Magazine

Nederlandse themaparken zoals dierentuinen en pretparken moeten meer doen om hun locaties toegankelijker te maken voor mensen met een beperking. Dat stelt leisure-expert Karin Stiksma in een onlangs verschenen advies over de problemen met toegankelijkheid en inclusiviteit van dagattracties.

"In Nederland ontbreekt het aan fysieke, aangepaste attracties. Dat betekent dat iemand met een beperking niet zonder transfer, en dus gedoe, in een attractie kan", aldus Karin Stiksma. Ook signaleert ze problemen in hoe de parken zijn ingericht. "Vaak ontbreekt het aan lagere kassa's of hulpmiddelen zoals een tillift, postoel of drie- of vierwielers."

'Mensen met een beperking economisch niet interessant'

De schatting is dat de dagattracties met de juiste aanpassingen tussen de 120.000 en 240.000 meer bezoekers kunnen trekken dan ze nu doen. Maar volgens Stiksma zijn ze daar terughoudend in omdat er maar relatief weinig mensen met een beperking zijn. "Het is een kleine en gecompliceerde doelgroep die veel tijd en aandacht vraagt. Dat past niet in een strategie waarin de ondernemers vooral hun aandeelhouders tevreden willen houden."

Lees via het artikel op NU.nl ook de inzichten van Veroniek Maat van Accessible Travel Netherlands en Lianne Nijmeijer van Ongehinderd over dit onderwerp.

(Bron: NU.nl)

Altijd op de hoogte blijven?