Nieuwsuur over gevolgen van 1,5 meter-samenleving

Foto door Dipesh Parmar via Pixabay

In de uitzending van 7 mei spreekt Nieuwsuur met Ieder(in)-directeur Illya Soffer over de gevolgen van de aangekondigde ‘anderhalvemetersamenleving’ voor mensen met een beperking of chronische ziekte. In de reportage komen ook ervaringsdeskundigen Jos Sprenkels, Marlies Karman en Rivka Smit aan het woord.

De impact van de coronacrisis is enorm voor mensen met een beperking of chronische ziekte. In tegenstelling tot het gros van de bevolking, waren zo’n anderhalf miljoen mensen met een beperking niet opgelucht na het kijken naar de persconferentie van premier Rutte afgelopen woensdag. Voor veel van hen zal het leven pas weer normaal worden als iedereen is gevaccineerd. Voorkomen moet worden dat mensen (verder) afgezonderd of uitgesloten raken. Een ‘inclusieve exitstrategie’ is alleen mogelijk met de inbreng van de mensen om wie het gaat.

Achter in de rij
Volgens Illya Soffer van de belangenorganisatie Ieder(in) kijken mensen met een beperking al ruim een maand teleurgesteld naar de persconferenties over corona. Pas gisteren werden ze voor het eerst genoemd door minister Hugo de Jonge, zij het als een groep waar de rest van de samenleving rekening mee moet houden. Geen woord over hoe ook zij weer aan de samenleving kunnen gaan deelnemen.

“Corona maakt zichtbaar dat mensen met een beperking weer achter in de rij staan. Wij zijn bezorgd dat mensen met een beperking weer op achterstand komen te staan. Geef ze voorrang bij het ontwerpen van versoepeling, nodig ze uit om mee te denken”, zegt Soffer.

Terugkijken kan hier:

(Bron: Iederin/NOS)

  1 comment for “Nieuwsuur over gevolgen van 1,5 meter-samenleving

 1. Beer
  8 mei 2020 at 21:09

  Ik bengel volkomen eens met de afwijzing, Ik ben 56 jaar gehuwd en ga altijd met mijn Vrouw boodschappen doen A) omdat we dat al jaren doen en B) zij loopt heel moeilijk door een knie operatie , snik door een Beroerte.
  Bij Deen werden we geweigerd en nadad ik de manier gebeld had werd dat teruggedraaid
  de eerte keer dat we daar weer kwamenenik tegen de dame die de karretjes uitgaf zei bel de manager maar toen keek ze me aan en zegde loopt u beiden maar door geweten er van
  Bij de Makro en de Sligro maken ze nooit geen problemen omdat ik daar al jaren kom.
  Bij de ene AH hebbende geen problemen;eem bij een andere wel.
  Groetjes
  Beer

Geef een reactie