Nieuwe Xbox One controller voor gamers met handicap uitgelekt (update: nu officieel bekendgemaakt)

15 mei 2018 - Redactie Support Magazine

Er is een foto verschenen van een eventueel nieuwe type gamecontroller voor de Xbox One. De controller is dun en plat en beschikt over twee grote pads. De controller zou vooral bedoeld zijn voor gamers die door een beperking niet goed met de normale controller overweg kunnen.

Microsoft doet al langere tijd pogingen om gaming en software toegankelijker te maken voor mensen met een beperking. Zo ontving het bedrijf eerder dit jaar de prestigieuze Hellen Keller Award dankzij het werk dat er gedaan was om Microsoft apps en software gebruiksvriendelijker te maken voor mensen met een visuele beperking.

Twitter post

Twitteraar h0x0d heeft een promotiefoto van een onaangekondigde Xbox controller gelekt. Xbox insider Jez Corden schrijft daarna: "Er komen meer details in de nabije toekomst, maar het gaat waarschijnlijk om een controller gericht op mensen met een handicap. Verwacht dat de controller zijn grote onthulling krijgt tussen nu en de E3." De E3 is de grootste beurs voor games ter wereld, van 12 tot en met 14 juni gehouden in Los Angeles.

Aanpassingen

Het eerste wat opvalt op de foto zijn de grote A- en B-pads. Naast het vaste D-pad zijn er verder geen traditionele knoppen te zien om mee te gamen. Aan de bovenkant van de controller zijn inkepingen te zien die mogelijk de verschillende programmeerbare functies van de controller weergeven en makkelijker te voelen zijn voor mensen met een visuele beperking. Ook zijn er aan de zijkant een USB port en waarschijnlijk een 3,5mm headphone jack te zien, en heeft de controller drie LED-lampjes.

Update 18 mei 2018:

Microsoft heeft nu officieel bevestigd dat de controller, die de Xbox Adaptive Controller gaat heten, beschikbaar wordt. De Xbox Adaptive Controller is later dit jaar beschikbaar voor 99,99 dollar (prijzen voor andere landen zijn nog niet bekend). Bekijk hieronder een filmpje dat bij de bekendmaking gepubliceerd werd:

(Bron: Tweakers/XGN)

Altijd op de hoogte blijven?