Idee voor Brabants woonproject voor jongeren met chronische aandoening

22 september 2023 - Redactie Support Magazine

Stichting Droomerf doet in samenwerking met woningcorporatie BrabantWonen een onderzoek naar de mogelijkheden voor een nieuw woonproject in 'De Novice' in Veghel (Noord-Brabant). Het woonconcept richt zich op mensen tot 35 jaar met een chronische aandoening. Ondertussen woont er al een aantal jongeren in het gloednieuwe gebouw. Momenteel wordt de specifieke interesse onder de jongere doelgroep gepeild, voor maximaal de helft van de appartementen.

In het gebouw zitten 36 appartementen die initieel bedoeld waren voor ouderen met thuiszorg. Omdat bleek dat er onvoldoende vraag is vanuit deze doelgroep, stond een deel van de woningen sinds de realisatie in 2021 leeg.

Wooneigenschappen

De woningen zijn rolstoeldoorgankelijk en circa 45 vierkante meter groot. Het gebouw heeft een mooi afwerkingsniveau en de woningen zijn zeer energiezuinig. De huur is rond de 650 euro per maand, waardoor de bewoner in aanmerking komt voor huurtoeslag. Dit wordt geregeld door BrabantWonen. De locatie ligt in het centrum van Veghel.

Zelfstandig wonen

Als bewoner ga je hier zelfstandig wonen: in dit geval houdt het in dat je autonoom beslissingen kunt nemen, eventueel in overleg met de zorg. Ambulante hulp of andere vormen van zorg kunnen worden ingeschakeld, zolang jijzelf in staat bent om dit te regelen. Er zijn ook meerdere zorgpartijen in de omgeving die hierbij kunnen ondersteunen.

droomerf2 Foto via Stichting Droomerf.

Community

Naast een woning biedt stichting Droomerf de bewoners ook de kans om een community te vormen. Dit is het Droomerf-concept: door een fijne community verbetert de kwaliteit van leven van de bewoners en daardoor voelen zij zich beter, met alle positieve gevolgen van dien. Droomerf verwacht dat het voor jongeren een perfecte kans is om de weg naar zelfstandigheid te bewandelen.

Vanuit Stichting Droomerf wordt actief onderzocht of die thesis (dat mensen door een geschikte woning en community zich beter voelen en daardoor minder zorg nodig hebben) klopt, of verbeterd zou moeten worden. Dit doen ze aan de hand van gesprekken met de bewoners.

Op de website van Stichting Droomerf kun je je aanmelden voor een woning en meer informatie vinden.

Altijd op de hoogte blijven?