N.E.C. Nijmegen start met elektrisch rolstoelvoetbal

9 juni 2022 - Redactie Support Magazine

N.E.C. Nijmegen start vanaf 15 juni met een elektrisch rolstoelvoetbalteam voor jongeren tussen de 10 en 23 jaar. In samenwerking met de KNVB heeft N.E.C. acht elektrische rolstoelen met bumpers aangeschaft. Om dit team vorm te geven, is de club op zoek naar spelers voor dit team. Dat meldt N.E.C. Maatschappelijk.

Elektrisch rolstoelvoetbal wordt in Engeland al langer beoefend. Daar is in 2005 de 'Wheelchair Football Association (WFA)' opgericht, dat zich richt op inspireren van clubs om teams op te zetten en het organiseren van een competitie. In Nederland en specifiek in Nijmegen is er ook vraag naar de sport, en daarom wil N.E.C. dit in samenwerking met Uniek Sporten en de KNVB ook aanbieden in de regio Nijmegen.

Maatwerk

Projectleider voor het Elektrisch Rolstoelvoetbal bij N.E.C. is Jop Pepping. Hij legt uit waarom het niet makkelijk is om met deze tak van sport te starten: "Om de bal, die speciaal ontworpen is, in beweging te kunnen brengen moeten er bumpers op de elektrische rolstoelen worden aangebracht. Dit is maatwerk en persoonsgebonden. Om die reden is het zo complex om te starten met deze variant van voetballen." Pepping is verheugd met de samenwerkingen en de start van het project: "In totaal hebben we samen met de KNVB en Uniek Sporten acht elektrische rolstoelen kunnen aanschaffen. We zijn er erg trots op het feit dat we dit voor elkaar hebben gekregen. We kunnen hiermee een mooie start maken en de deelnemers weer met een lach op het gezicht laten sporten."

Partners

Naast de KNVB en Uniek Sporten kan N.E.C. dit mogelijk maken door partner IT4Kids. De stichting geeft, door middel van afgeschreven hardware, kinderen een sportkans. Vincent van Voorden, project en partnership manager bij IT4Kids: “Wij zijn verheugd dat met de opbrengsten uit gedoneerde IT apparatuur wij onze samenwerking kunnen uitbreiden met N.E.C. maatschappelijk en dit specifieke project mogen ondersteunen. Het is project wat enorm veel betekent voor kinderen met een beperking en daar leveren wij graag een bijdrage aan."

Spelregels

Elektrisch voetbal wordt gespeeld door voetballers met een lichamelijke beperking en gebruiken tijdens de wedstrijd een elektrische rolstoel. Met een speciale beugel kunnen de deelnemers de bal passen, schieten en scoren. De regels zijn hetzelfde als die bij het veldvoetbal gelden. De grootte van het veld is ongeveer zo groot als een zaalvoetbalveld (28 x 15 meter) en wordt gespeeld in teams van vier.

Geïnteresseerd?

Meer weten over elektrisch rolstoelvoetbal of ben/ken jij een potentiële deelnemer? Mail dan naar N.E.C. Maatschappelijk via: jop.pepping@nec-nijmegen.nl.

PSV startte eerder ook een elektrisch rolstoelvoetbalteam. In Support Magazine editie 3-2022 vind je er een interessant artikel over.

Meer lezen over aangepast sporten? Neem een voordelig abonnement op Support Magazine!

WORD ABONNEE

(Bron: N.E.C. Maatschappelijk (1)/N.E.C. Maatschappelijk (2))

Altijd op de hoogte blijven?