Mensen met beperking vrezen achteruitgang door verminderde zorg

Foto door Gerd Altmann via Pixabay

Bij 60 procent van de mensen met een beperking zijn zorg en ondersteuning gestopt of verminderd vanwege de corona-pandemie, zo blijkt uit een onderzoek van Ieder(in). Volgens de belangenvereniging zegt bijna de helft er lichamelijk op achteruit te gaan door corona-maatregelen.

De belangenorganisatie ondervroeg ruim vijfhonderd mensen met een lichamelijke of verstandelijke beperking of chronische aandoening. Huishoudelijke hulp, verpleegkundige zorg, dagbesteding en begeleiding zijn in veel gevallen stopgezet. 14 procent heeft zelf de contacten met zorgverleners verminderd, om het risico op besmetting met het virus te verlagen.

Schade
“Sommigen lopen hierdoor mogelijk blijvende schade op”, zegt Illya Soffer, directeur van Ieder(in). Vier op de tien voelt zich vaker eenzaam, en een even grote groep heeft vaker last van stress en psychische klachten. Twee derde schaart zichzelf onder de groep met een kwetsbare gezondheid, en een derde legt zichzelf thuisisolatie op.

Contact
“Ik maak me grote zorgen over de combinatie van isolement en angst”, zegt Soffer. “Zij kunnen niet functioneren in de anderhalvemetersamenleving, zij hebben contact nodig. Hun zorgverleners en hun naasten hebben mondkapjes nodig om bij hen over de vloer te kunnen komen, zonder hen in gevaar te brengen. Het kabinet moet hen meenemen bij de verdeling van beschermingsmiddelen.”

(Bron: Trouw)

  2 comments for “Mensen met beperking vrezen achteruitgang door verminderde zorg

 1. Barend de Jel
  22 april 2020 at 10:50

  Ik heb HMSN type2 en heb wekijks, min. 2x, mijn fysio nodig en mijn medische training. Maar ik heb ook training op de sportschool nodig voor de rest van mijn lichaam en sociale contacten. Dit ook voor stimulatie van de hersens voor o. a. spraak en andere functies. Ja dus ik mis die contacten wel! Die zijn zo belangrijk, ik ga dus achteruit nu!

 2. Karin
  12 mei 2020 at 08:08

  Ik HMSN type 1a en heb momenteel 9 weken geen fysiotherapie, paardrijden en fitness gehad. Moet thuiswerken dus kom niet echt de deur uit.
  Voor mijn b12 prikken heb ik zelf tijdelijk een oplossing moeten zoeken.
  Alles bij elkaar zorgt dat ik hard achteruit ga lichamelijk. En heb al meer slikproblemen met eten en drinken.

Geef een reactie