Medicijn Spinraza tegen SMA straks vergoed voor álle patiënten

Foto door Myriam Zilles via Pixabay

Spinraza, een middel dat helpt bij de spierziekte SMA, komt zo snel mogelijk in het basispakket voor álle patiënten die voor het medicijn in aanmerking komen. Vooralsnog kregen alleen kinderen tot een jaar of 9 het middel vergoed.

Dat heeft minister van Medische Zorg Bruno Bruins vanmiddag bekendgemaakt bij de start van een geneesmiddelendebat in de Tweede Kamer. De vergadering wordt bijgewoond door meerder jonge patiënten die baat hebben bij Spinraza, maar het middel vooralsnog niet vergoed krijgen.

Bruins: “Komende week komt het Zorginstituut met een positief advies voor voorwaardelijke toelating van Spinraza tot het basispakket voor de groep waarbij behandeling nu nog niet vergoed wordt.”

Spoedig starten
De minister gaat er nu van uit dat ook deze patiënten zo spoedig mogelijk met een behandeling kunnen starten. “Ik vertrouw erop dat patiëntenorganisaties samen zullen optrekken om betrokkenen van de juiste informatie te voorzien,” aldus de bewindsman van Volksgezondheid. De behandeling van SMA met het middel Spinraza kost een half miljoen euro per patiënt in het eerste jaar van behandeling en daarna een kwart miljoen euro per jaar.

Niet alleen kinderen
Vooralsnog werd het medicijn alleen vergoed voor kinderen die al op jonge leeftijd ziek zijn geworden en bij wie de behandeling in een vroeg stadium kan beginnen. Ook baby’s zonder symptomen, maar met de genetische afwijking die SMA veroorzaakt, kwamen daarvoor in aanmerking. Door het nieuwe advies kunnen straks ook oudere patiënten geholpen worden.

(Bron: Parool)

Facebook Twitter Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *