Maximale taakstraf voor penningmeester Ango na bestelen gehandicaptenorganisatie

De rechtbank in Almelo heeft de 66-jarige Oldenzaler Johan M. dinsdag veroordeeld tot 240 uur werkstraf en een voorwaardelijke celstraf van 6 maanden, omdat hij de Ango (Algemene Nederlandse Gehandicapten Organisatie) bijna 100.000 euro afhandig maakte. Als penningmeester van de organisatie kon hij jarenlang ongestoord zijn gang gaan.

De opgelegde straf is iets hoger dan de eis van het Openbaar Ministerie, dat vroeg om 5 maanden voorwaardelijke cel en 200 uur werken.

De zaak draait om geld dat verdween tussen 2009 en 2015 en kwam aan het rollen toen de Berg en Dalruiters uit De Lutte zich bij de politie meldde. Er verdween veel geld uit de clubkas en de pijlen waren gericht op penningmeester Johan M.. Al snel bleek dat niet de ruitervereniging het grootste slachtoffer was, maar de Ango waar hij ook bestuurslid was.

Fraude
Oud-PvdA-raadslid Johan M. nam contant geld op, boekte grote bedragen over naar privérekeningen of gebruikte bankrekeningen om betalingen van andere verenigingen te doen: de manier van boekhouden door M. heeft alles weg van fraude, zo erkende het oud-raadslid ook zelf.

Toch achtte hij zichzelf twee weken geleden tijdens de rechtszaak niet schuldig. “Want er was wel degelijk een boekhouding waaruit mijn onschuld blijkt, maar die is blijkbaar weg. En ik heb last van gaten in mijn geheugen door een zware depressie. Wat blijft staan is dat ik onhandig en gemakzuchtig gehandeld heb.”

Onvoldoende
De rechtbank oordeelt dat M. niet voldoende aannemelijk heeft gemaakt dat er een boekhouding was, en stelt dat hij ‘zich enkel heeft laten leiden door zijn eigen verlangen naar geldelijk gewin’. Ook kon hij onvoldoende onderbouwen waarvoor hij grote bedragen naar privérekeningen overmaakte. Zijn verklaring dat het declaraties waren voor advieswerk waren niet voldoende.

De rechters nemen het Johan M. extra kwalijk dat hij zich geld toe-eigende dat eigenlijk voor maatschappelijke doelen bedoeld was: “Met zijn handelwijze heeft verdachte op geraffineerde wijze misbruik gemaakt van het vertrouwen van zowel het nietsvermoedende bestuur als de nietsvermoedende leden van de Ango en zich brutaalweg gelden toegeëigend die daarmee aan de doelen van de organisatie werden onttrokken.”

Terugbetalen
Bij de gepleegde fraude hoort volgens de justitiële richtlijnen een onvoorwaardelijke celstraf, maar de rechtbank is coulant omdat M. nooit eerder met justitie in aanraking kwam en veel negatieve media-aandacht kreeg door de zaak. Wel moet hij – naast de taakstraf en de voorwaardelijke celstraf – ruim 81.000 euro aan crimineel verkregen geld aan de Staat terugbetalen.

(Bron: Tubantia)

  3 comments for “Maximale taakstraf voor penningmeester Ango na bestelen gehandicaptenorganisatie

Geef een reactie