Marc de Hond maakt theater voor later

Foto: Iris Planting/Lumen

Omgaan met klimaatverandering, dat was het thema van Marc de Honds theatermonoloog in 2018. De diagnose blaaskanker zorgde er echter voor dat hij zijn voorstellingen noodgedwongen moest afbreken. Na een intensieve periode is hij terug, maar wel met een andere invulling van zijn show. “Met mijn ziekte is er iets anders, urgenters op mijn pad gekomen.”

“Het is enorm schrikken, heel verdrietig en het kost tijd om zo’n tegenslag een plek te geven,” vertelt Marc de Hond over de periode dat hij de diagnose blaaskanker kreeg en hij zijn theaterstuk over omgaan met veranderingen, met als rode draad het klimaat, vroegtijdig moest afbreken. Maar Marc zou Marc niet zijn als hij deze ervaring niet weet om te buigen tot iets bruikbaars en goeds. Hij bouwt zijn voorstelling om tot een theaterexperiment, waarin hij zich door 29 bekende interviewers (o.a. Eva Jinek, Paul de Leeuw, Gordon en Hugo Borst) aan de tand laat voelen. “Alles wordt vastgelegd, dus mocht ik mijn kinderen Livia en James onverhoopt niet zien opgroeien, dan kunnen ze me later bingewatchen.”

Bizar, je schrijft een stuk over omgaan met veranderingen en dan word je zelf opeens geconfronteerd met een enorme verandering: blaaskanker. Hoe kwam je erachter?
Vanwege mijn dwarslaesie moest ik mezelf meerdere malen per dag katheteriseren. Af en toe zat er bloed bij de urine, en ik had vaker blaasontstekingen. Ik ging naar de arts, die leek op de neef van Martien Meiland. “Da’s niet goooeeed!” was zijn reactie.

Wat doet dat met je? En met je gezin?
Het is natuurlijk heel erg schrikken en we waren enorm verdrietig. Een jaar ervoor zaten we in hetzelfde ziekenhuis, waar we familie en vrienden belden om te vertellen dat James was geboren. En dan nu weer bellen met dezelfde mensen om dit nare nieuws te delen. Het kost tijd om zo’n grote tegenslag een plek te geven, maar veel tijd heb je niet. Al snel begon ik met de medisch noodzakelijke behandelingen.

Meer lezen?
Je kunt het februarinummer (editie 1/2020) hier bestellen. Wie in de toekomst verzekerd wil zijn van automatische toezending van elke editie, kan natuurlijk beter een abonnement nemen. Je bent al abonnee vanaf € 19,99 per jaar.

Geef een reactie