Logistiek lichtpuntje voor mantelzorgers dankzij Welzorg Auto op Maat

Marcel en zijn vrouw Kellie hebben de mantelzorg voor de met ALS gediagnosticeerde vader van Marcel natuurlijk op zich genomen toen dat nodig was. Dat ‘natuurlijk’ bleek echter ‘bovennatuurlijk’ zwaar. Zeker toen de eigen auto van Marcel niet langer geschikt was om met zijn vader op pad te gaan. Hoe nu – letterlijk – verder te gaan? Welzorg Auto op Maat had de oplossing.

Marcel en Kellie in de Doblò. Foto: Corné de Weert.

Marcel en zijn vader zijn geboren en getogen Schilderswijkers. In deze Haagse wijk wemelde het voor de grote stadsvernieuwing in de jaren tachtig van de even ambachtelijke als handige sleutelaars. De vader van Marcel was daar geen uitzondering op. Als onderhoudsmonteur bij de toenmalige PTT repareerde hij allerlei storingen aan postsorteermachines, lopende banden, tot aan weigerachtige liften aan toe. Dat technische gen bleek ook in het DNA van zoon Marcel te zitten, en dat genereerde een solide vaderzoonrelatie ‘van gietijzer’. Hun gereedschapskoffers kenden nauwelijks rust, want als vader na het werk thuiskwam, was er altijd wel een brommertje te repareren van een buurtbewoner of een band te plakken van een bovenbuurvrouw.

Spierziekte
Vader en zoon waren dus handwerklieden in optima forma en daardoor ook gezworen vader-en-zoonmaatjes. Die samenwerking qua gesleutel liep echter behoorlijke ‘plaatschade’ op, toen ruim twee jaar geleden, na jaren van klachten, bij Marcels vader uiteindelijk de spierziekte ALS werd geconstateerd.

Marcel: “Door de ziekte kon mijn vader opeens niet eens meer een schroevendraaier vasthouden. Moet je nagaan! Een topmonteur die zoiets simpels als een schroefje aandraaien niet meer kan, omdat hij daar de kracht niet meer voor heeft. En dat ook nog beseft. Dat is echt de ‘hel’ voor die man.”

De oprijplaat van de Fiat Doblò bracht een einde aan veel gehijs en gesjor. Foto: Corné de Weert.

Kellie: “Op een gegeven moment moest mijn schoonmoeder twee nieuwe heupen krijgen en hebben wij de hele zorg voor mijn schoonvader op ons genomen. Zo heeft Marcel van alles aangepast aan het huis van zijn ouders. Hij heeft een complete aanbouw gemaakt, met daarin een bad- en slaapkamer, zo her en der de noodzakelijke beugels, een hoog-laagbed, ach noem maar op. Doordat zijn vader telkens weer achteruitgaat, moeten er af en toe weer nieuwe aanpassingen aangebracht worden.”

Symbolische eerste versnelling
Een leven ‘in z’n achteruit’ dus, zowel mentaal als fysiek. Maar dankzij Welzorg Auto op Maat en de Stichting ALS op de weg kan er op sommige momenten toch voorzichtig doorgeschakeld worden naar een spreekwoordelijke éérste versnelling vooruit op de levensweg van Marcels vader. Een symbolische éérste versnelling, ook richting kleine genietmomentjes.

Marcel: “Natuurlijk hebben we mijn vader in mijn eigen auto zoveel mogelijk overal heengereden. Naar het ziekenhuis, maar ook naar de kringloopwinkel waar hij ondanks alles nog steeds werkt. En soms maakten we een ritje door de polder, waar hij enorm van geniet. Maar op het laatst ging dat niet meer, omdat ik hem mijn onaangepaste auto niet meer in getild kreeg. Zou ik hem tijdens de transfer niet meer kunnen houden, en dan is het einde verhaal. Die tochtjes waarbij hij zijn zinnen even kan verzetten, zaten er een jaar lang niet meer in, waardoor hij uit pure frustratie bozig zat te kijken.”

De auto is echt een geschenk uit de hemelMarcel

Leaseconstructie
Via de Stichting ALS op de weg, kwamen Marcel en Kellie terecht bij Welzorg Auto op Maat. En via een leaseconstructie kregen zij de beschikking over een Fiat Doblò. Met een oprijplaat. Voorbij was het riskante getil en gesjor van Marcel om zijn vader de auto in te krijgen. Gewoon, oprijplaat even uitschuiven, vader met rolstoel in de Fiat duwen, de rolstoel verankeren en rijden maar. Naar Zierikzee bijvoorbeeld.

Kellie: “Die auto is echt van levensbelang voor hem, omdat hij tijdens de ritjes naar de haven van Zierikzee enorm zit te genieten. Dan gaan we aan boord van een boot en varen we langs zeehondjes. En laatst zijn we ook naar Antwerpen geweest, naar de dierentuin.”

Marcel: “En soms zit hij geestelijk in een cirkeltje. Dan zet ik ‘m in de Fiat en ga ik met ‘m door de polders rijden. Naar een gebied waar ze zonnepanelen aan het neerzetten zijn. Bekijken we samen de voortgang daar. Zijn we samen ergens toch weer met techniek bezig, hè? Dus die auto is echt een geschenk uit de hemel.”

Eigen contactpersoon
Kellie tot slot: “Waar Welzorg Auto op Maat goed in is, is dat je je eigen contactpersoon krijgt. Bij ons is dat Robin, een topgozer. En als er iets is, staan ze echt gelijk voor je klaar. Toen wij de auto gingen ophalen, hebben ze het ook echt groots aangepakt. We werden ontvangen met een bos bloemen en koffie, de hele auto werd uitvoerig uitgelegd, dus alle lof. Zo’n klantbenadering zie je helaas niet zo vaak meer.”

Deze pagina wordt u aangeboden door Welzorg Auto op Maat.

Dit artikel is te vinden in Support Magazine editie 4-2022. Wil je meer lezen over Welzorg? Neem een voordelig abonnement op Support Magazine:

Foto: Corné de Weert.

Geef een reactie