Leren begint bij willen

Rehab Academy realiseert samen met gemeente Westerveld de cursus ‘Mee(blijven) doen in Westerveld’. Inwoners uit Westerveld met een beperking en hun naaste(n) worden een half jaar begeleid en getraind. Zelfregie en perspectief zijn de sleutelbegrippen. Gemeente Westerveld is de eerste gemeente in Nederland die deze cursus aan haar inwoners aanbiedt.

Rehab Academy timmert al even aan de weg met cursussen en individuele ondersteuning op het gebied van zelfredzaamheid. Initiatiefnemers Coen en Inge Vuijk, zien te veel mensen na een intensief revalidatieprogramma thuis niet verder komen. Terwijl het dan eigenlijk pas begint. De wereld blijkt minder toegankelijk dan in en rondom het revalidatiegebouw, mensen reageren anders en elke avond je eigen potje koken is zwaar. Inge Vuijk: “In het revalidatiecentrum leer je hoe je je bed uit moet komen. Maar belangrijker is de vraag waarom jij je bed uitkomt.”

‘Nou ja, en dan went het wel zo’n beetje’
Wanneer Wim Jans (60) uit Havelte, gemeente Westerveld, eind 2016 met zijn geladen jachtgeweer door een boomgaard banjert en struikelt, gaat zijn geweer af. Het eerste schot hagel gaat rakelings langs zijn hoofd, het tweede schiet recht in zijn onderbeen. Hij wordt afgevoerd met een traumahelikopter, maar zijn onderbeen kan niet gered worden. Na zes weken ziekenhuis en negen weken revalidatie gaat Wim weer aan het werk. Er moet geld verdiend worden. Wim: “Ik vond de revalidatie een beetje slapjes, eerlijk gezegd. Een half uurtje door de gang wandelen met de fysio kan ik thuis ook. Voor de ‘psychische nood’ had ik gesprekken, maar er was geen klik, dus dat was niet aan mij besteed. Ik ben zelfstandige, ik heb een taxibedrijf en handel in vee, maar ik was niet verzekerd voor arbeidsongeschiktheid. Ik reed altijd al met een automaat en iedereen in het dorp weet wat me overkomen is, dus ze snappen het wel als ik even niet meeloop. Nou ja en dan went het wel zo’n beetje.”

Dat is niks voor mij!
Wim Jans werd persoonlijk door een Wmo-consulent benaderd om mee te doen aan de pilot: “In eerste instantie dacht ik, dat is niks voor mij. Maar mijn vrouw dacht daar anders over. Nou ja, een kennismakingsgesprek kan geen kwaad, vond ik. Maar Coen van Rehab Academy is zo enthousiast, hij pakte mij direct met zijn boodschap. Ik zat toen nog veel in een rolstoel, Coen keek daar al raar van op. Later spoorde hij mij aan om de stok ook gewoon weg te zetten. Als ik het traject niet was aangegaan, had ik nu nog met die stok gelopen.”

Alles lezen over de cursus van Rehab Academy? Je kunt het volledige artikel vinden in de nieuwe editie van Support Magazine, waar je een gratis proefnummer van aan kunt vragen. Meteen een abonnement nemen kan natuurlijk ook.

Geef een reactie