Koning Willem-Alexander en koningin Máxima lunchen met paralympische uitblinkers

Foto: RVD – Jeroen van der Meyde

Zijne Majesteit de Koning en Hare Majesteit Koningin Máxima hebben donderdag 25 november 2021 in Paleis Noordeinde een lunch aangeboden aan Nederlanders die zich hebben onderscheiden door een bijzondere prestatie. De 26 genodigden hebben de afgelopen periode een prijs of andere onderscheiding ontvangen voor hun prestaties in uiteenlopende sectoren zoals kunst & cultuur, media, wetenschap, sport en bedrijfsleven.

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima willen door het aanbieden van een uitblinkerslunch hun erkenning en waardering uitspreken voor de mensen die een bijzondere prestatie hebben geleverd.

Paralympische sporters
Tot de genodigden behoorden deze keer rolstoeltennisspeelster Diede de Groot (Golden Grand Slam; winnaar Australian Open, Roland Garros, Wimbledon, de Paralympische Spelen en US Open in een jaar), bondscoach Gertjan van der Linden (Rolstoelbasketbalteam dames Olympisch kampioen), handbiker Jetze Plat (Paralympisch kampioen triatlon, tijdrit en wegwedstrijd) en zwemster Chantalle Zijderveld (Paralympisch kampioen 100 meter schoolslag en 200 meter wisselslag).

‘Niet statig’
Chantalle Zijderveld vertelde Rijnmond waar ze met koning Willem-Alexander en koningin Máxima over heeft gesproken: “Soms ging het over hele serieuze dingen, maar uiteindelijk is de koningin ook maar moeder. Dan vertelt ze over haar kinderen en hoe het met ze op school gaat,” lacht ze. “Uiteindelijk zijn het ook gewoon mensen. Ik vind het bijzonder om te zien dat ons koningspaar erg onder de burgers is. Ze komen niet statig voor, dat vind ik tof.”

Wetenschappers en dichters
Andere genodigden waren onder anderen de Wereld- en Olympisch kampioen BMX, de winnaars van de European Cartoon Award en de wetenschappelijke Spinozapremie, die van de P.C Hooftprijs voor beste dichter, die van de Zilveren Nipkowschijf voor beste programmamaker en de winnaars van de theaterprijs Louis’Or en de dansprijs de Gouden Zwaan. De volledige gastenlijst is hier te vinden.

(Bron: Koninklijk Huis/AD.nl/Rijnmond)

Geef een reactie