Duitsland is al jaren een populair vakantieland onder Nederlanders. Je bent er zo en je vindt er alles, van bergen en stranden tot hippe steden en lieflijke dorpjes. Toegankelijk reizen staat al jaren hoog op de agenda en dat merk je. Accommodaties worden vanuit de overheid getest en gecertificeerd qua toegankelijkheid en dat geldt ook voor toeristische plaatsen en regio’s.
Tekst: Willemijn Wiecher
Wij kiezen regelmatig voor een vakantie in Duitsland. Het land is divers en het aanbod van toegankelijke vakanties ook. Ook de mogelijkheden om je vooraf te oriënteren en zo je vakantie te plannen worden elk jaar groter. Onder de naam Leichter Reisen heeft een aantal Duitse regio’s en steden zich verenigd om het barrierefrei reizen verder te ontwikkelen en te verbeteren én om de mogelijkheden in hun regio’s onder de aandacht te brengen.
Ook het Duits Verkeersbureau biedt veel informatie aan over toegankelijk reizen. Onder de noemer Reisen für Alle heeft deze organisatie - in samenwerking met andere partners uit de toeristische sector - een database samengesteld, met uitgebreide zoekmogelijkheden voor accommodaties, restaurants, (aan)reis-mogelijkheden, uitjes en meer.
Op deze websites kan je eindeloos ideeën opdoen voor je vakantie, heerlijk om rond te snuffelen. Heb je minder tijd, of ben je net als ik iemand die enthousiast wordt van bijna alles, bepaal dan op voorhand waar je heen wilt. Anders kom je nooit achter je computer weg.
Mijn doel voor de meivakantie is een korte kampeervakantie met de familie. Niet alleen de keuze van een camping is van belang, er moet ook voor iedereen in het gezin wat te beleven zijn. Ik kom er al snel achter dat er heel veel keus is. Ik maak een shortlist waar man en kinderen straks over mee mogen beslissen.
Aan het water
Kamperen aan het water, of dat nu aan zee of aan een meertje is, is altijd lekker. We hoeven niet veel uitstapjes te maken, zeker als je vlak aan het water staat. Je kan makkelijk een oogje op de kinderen houden, die zich de hele dag buiten vermaken.
Ten noorden van Brandenburg vind ik het Ruppiner Seenland, met ongeveer driehonderd meren en uitgebreide bossen en een groen achterland. Deze regio kende ik nog niet. Camping Himmelpfort komt naar boven, met rolstoeltoegankelijke plaats vlak aan de Stolpsee. Op de website van het Ruppiner Seenland zie ik dat er genoeg te doen is, fietsen met een hand-bike, Berlijn is een uurtje rijden en we kunnen ook het water op met een boot. Er zijn ook andere campings aan het water waar we terecht zouden kunnen. Zie hier en hier.
Van een vriendin kreeg ik de tip om eens naar het Frankische Seenland te gaan. Deze regio ligt onder Neurenberg in de deelstaat Beieren. Op de website Leichter Reisen valt mijn oog direct op allemaal leuke activiteiten: ezeltrek-tochten, boottripjes op het meer, fietsroutes voor handbikes, strandrolstoelen te leen en rolstoelhellingen het water in. Ook zijn er genoeg uitstapjes in de omgeving te maken. Op de website van de regio zelf hebben ze dezelfde criteria voor de accommodaties gebruikt als op Leichter Reisen. Ik vind drie campings, daar moet zeker wat tussen zitten. (Zie hier, en hier, en hier.)
Maar ik ga twijfelen, mei lijkt me toch wat te vroeg voor een vakantie aan en in het water. Het weer kan heel goed zijn in mei, maar de watertemperatuur is dan nog niet echt lekker.
De natuur in
Kamperen betekent voor ons vooral buiten zijn. Genieten van de natuur, frisse lucht ademen, beestjes en planten zoeken, actief bezig zijn of juist dromerig naar de lucht staren. En in mei is alles nog zo fris en groen, een heerlijke tijd om buiten te zijn. Een meivakantie in de bossen dan maar?
In het Teutoburger Woud, gelegen in de deelstaten Nedersaksen en Noordrijn-Westfalen, zijn er verschillende toegankelijke wandelroutes. Ik vind er verschillende door het Salzetal. En ook een drie kilometer lang moeraspad door het Grote Veen bij Lübbecke en Hille Teutoburger Woud. Campings zijn er ook, zelfs ook weer een aan een meertje. Camping Eggewald heeft een eigen tractormuseum erbij, met zo’n zestig tractoren van over de hele wereld, ook leuk!
Een bekende vakantiebestemming is het Zwarte Woud. Eindeloze bossen, pittoreske stadjes, kastelen, schwarzwalderkirschtaart én het is ook nog eens relatief dichtbij. Op de website van Schwarzwald Tourismus zie ik dat er hier ook voor ons veel mogelijkheden zijn. Afhankelijk van welk deel van het Zwarte Woud we zouden kiezen, zijn er meerdere campings geschikt. Zie hier, of hier, of hier. Het Zwarte Woud is een uitgestrekt natuurgebied. Zo heb je onder andere de Nationalparkregion Schwarzwald, het Nördlicher Schwarzwald en Hochschwarzwald.
Overal zijn gelukkig fietsroutes die ook geschikt zijn voor de handbike. Die kunnen we huren in Kinzigtal. Wandelen kan ook bijna overal, vaak ook met de rolstoel. Een route springt er voor mij uit, de route naar de top van de bekende Feldberg (1493 meter).
In het westen van de deelstaat Thüringen ligt Nationale Park Hainich. Dit bijzondere natuur-gebied is UNESCO Wereldnatuurerfgoed. Het gebied was decennialang militair terrein en daardoor is het loofbomenbos ongerept gebleven. Doel van het park is dat dit oude loofbos, dat voornamelijk uit beukenbomen bestaat, zonder menselijke bemoeienis in stand kan blijven. Je kan dit bijzondere bos van boven bewonderen via het boomtoppenpad. Dit rolstoeltoegankelijke pad is ongeveer 540 meter lang en bereikbaar met een lift, naar het uitkijkplatform kun je alleen via de trappen. In het bezoekers-informatiecentrum zijn er twee interactieve avonturenwerelden ‘Ontdek de geheimen van Hainich’ en de ‘Wortelgrot’. Daarnaast zijn er diverse wandelroutes uitgezet in het park. Overnachten in het park kan niet, maar in de buurt zijn veel mogelijkheden.
Dit wordt mijn shortlist, ik ben benieuwd welke optie de rest van het gezin kiest, ik heb mijn keuze stiekem al gemaakt!
Top 4 handige websites |