Jetze Plat: “Als ik ergens voor ga, ga ik er vol voor”

Jetze Plat wint goud tijdens de WK Triathlon Rotterdam. Foto: Mathilde Dusol

Een leven naast de sport. Voor handbiker en triatleet Jetze Plat (27) is dat iets uit het verleden. Natuurlijk: hij is niet alleen maar aan het trainen. Al was het maar omdat hij op maandag zijn ‘heilige rustdag’ heeft. De andere zes dagen traint hij wel. En verder? “Alles wat ik doe, staat in het teken van mijn sport.”

Het voorjaarszonnetje schijnt over de Amstel, uit de wind kunnen we best buiten zitten. Jetze komt net terug van een lange rit met de handbike, heeft nog een klodder gel door zijn haar gehaald omdat hij ook op de foto moet, luncht terwijl we met elkaar praten – boerenomelet met bruin brood – en direct na ons gesprek gaat hij door naar prothesemaker Frank Jol, die iets aan zijn materiaal moet aanpassen.

Dat hij veel voor zijn sport moet doen, mag duidelijk zijn. Maar gaat dat andere cliché – ‘er veel voor laten’ – ook op? “Ja,” zegt hij volmondig – figuurlijk volmondig, niet door die boerenomelet. “En dat is soms best lastig. Toevallig heb ik deze week met twee vrienden afgesproken, maar die afspraken zijn schaars. Ik ben ook iemand die goed alleen kan zijn. Ik vind het heerlijk om in m’n eentje op de bank tv te kijken of een boek te lezen. Ik heb als ik even een uurtje niks te doen heb niet de behoefte om meteen naar iemand toe te gaan.”

Binnenkort is hij vijf weken van huis voor een paar belangrijke wedstrijden en vooral voor een trainingskamp. “Zo’n trainingskamp is heerlijk; geeft echt rust. Het is trainen en boodschappen doen. Verder niks. Natuurlijk heb ik ook als ik thuis ben wel uurtjes op een dag dat ik niks doe, maar die vullen zichzelf altijd weer. Dat zit ook in de aard van het beestje; ik moet altijd bezig zijn. En tijdens een trainingskamp kan ik wél heel goed niks doen. Ik heb geen afleiding. Omdat ik meer rust, zijn die trainingen kwalitatief beter.”

Meer lezen?
Je kunt het juninummer (editie 3/2019) hier bestellen. Wie in de toekomst verzekerd wil zijn van automatische toezending van elke editie, kan natuurlijk beter een abonnement nemen. Je bent al abonnee vanaf € 19,99 per jaar.

Geef een reactie