Apple heeft de eerste nieuwe functies van iOS 17 aangekondigd. Het gaat om handige iPhone- en iPad-functies voor mensen met een handicap, waaronder een bijzondere AI-functie die je stem kan nabootsen voor tekst-naar-spraak. Dat meldt iCreate.

Apple heeft er altijd voor gezorgd dat hun apparaten toegankelijkheidsfuncties hebben. Met iOS 17 worden de toegankelijkheidsfuncties nog uitgebreider. live-speech-401x562-1 Live Speech. Foto via Apple.

Live Speech

Live Speech is een functie waarmee gebruikers tijdens telefoon- en FaceTime-gesprekken kunnen typen wat ze willen zeggen, waarna het hardop wordt uitgesproken. Dit is vooral nuttig voor mensen die niet kunnen praten of daar moeite mee hebben. Gebruikers kunnen veelgebruikte zinnen opslaan om snel te kunnen reageren tijdens gesprekken.

Personal Voice

De meest interessante functie is Personal Voice, die bedoeld is voor mensen die het risico lopen om hun stem te verliezen, bijvoorbeeld mensen bij wie onlangs ALS is vastgesteld. De technologie is dan ook ontwikkeld in samenwerking met Team Gleason, een non-profit stichting voor bewustwording van ALS. personal-voice-401x562-1 Personal Voice. Foto via Apple.

Bij Personal Voice wordt met behulp van machine learning een stem gecreëerd die op jouw stem lijkt. Gebruikers kunnen een persoonlijke stem maken door gedurende 15 minuten verschillende teksten met de iPhone of iPad op te nemen. Vervolgens wordt de stem geïntegreerd in Live Speech, waarbij je bij het telefoneren en videobellen teksten typt die door jouw nagebootste stem worden uitgesproken. Zo hoef je niet meer de standaard Siri-stemmen te gebruiken.

De functies worden volgende maand gepubliceerd tijdens het World Wide Developers Conference (WWDC) van Apple.

Meer informatie over de (andere) toegankelijkheidsfuncties van iOS 17 is te vinden op de website van Apple.

(Bron: iCreate)

Altijd op de hoogte blijven?