Ieder(in) opent meldpunt toegankelijkheid verkiezingen Provinciale Staten en waterschappen

10 maart 2023 - Redactie Support Magazine

Op 15 maart zijn er verkiezingen voor de Provinciale Staten en waterschappen. Ieder(in) wil graag weten of deze verkiezingen toegankelijk zijn voor mensen met een beperking. Daarom heeft Ieder(in) een meldpunt geopend. Als voor jou toegankelijkheid belangrijk is, vraagt Ieder(in) om je ervaringen met het stemmen bij deze verkiezing te melden. Zowel positieve als negatieve ervaringen zijn welkom.

Bij de gemeenteraadsverkiezingen vorig jaar kreeg Ieder(in) 150 meldingen. Daarvan was bijna de helft positief en ongeveer een derde negatief. Negatieve reacties kwamen bijvoorbeeld van kiezers in een rolstoel die niet makkelijk de stemlocatie in konden.

Toegankelijk stemmen

Alles wat bij toegankelijk stemmen komt kijken, kun je bij het meldpunt kwijt. Je melding hoeft dus niet per se te gaan over de toegankelijkheid van het stembureau of stembiljet. Het kan ook gaan over de bejegening op het stembureau. Of bijvoorbeeld over de toegankelijkheid van de partijprogramma’s van politieke partijen.

Gestart

Melden kan sinds afgelopen woensdag tot 22 maart (een week na de verkiezingen). Melden kan online en het invullen van de vragenlijst duurt hoogstens 5 minuten. Wie hulp nodig heeft bij het invullen van de vragenlijst kan bellen met 085 – 400 70 22.

Ondersteuning lobby

Ieder(in) vindt het meldpunt belangrijk, omdat stemmen een grondrecht is dat voor iedereen moet gelden. Daar komt bij dat Ieder(in) meerdere lobbytrajecten heeft lopen om de toegankelijkheid van het stemproces te verbeteren. De meldingen dienen dan ook ter ondersteuning van deze lobby.

Ieder(in) werkt in deze lobby nauw samen met leden en netwerkpartners, waaronder De Oogvereniging en organisaties van mensen met een verstandelijke beperking.

(Bron: Iederin)

Altijd op de hoogte blijven?