Het is 7 jaar geleden dat het VN-verdrag Handicap in werking trad in Nederland. Onderdeel daarvan is dat hulphonden overal welkom moeten zijn, toch worden de dieren nog regelmatig geweigerd. Dat meldt EenVandaag.

"Het gebeurt op plekken waar je het niet zou verwachten", vertelt Marlies Akemann. Zij heeft epilepsie en haar hond Cilly helpt haar sinds 4 jaar bij het herkennen en voorkomen van aanvallen. "Toen ik voor het eerst bij mijn vorige huisarts kwam kreeg ik het vriendelijke verzoek om Cilly voortaan buiten te laten wachten. Ik was echt helemaal verbaasd."

'Letterlijk aan de kant geschoven'

Het gebeurt volgens Marlies soms ook bij winkels of restaurants dat haar hulphond aan de deur geweigerd wordt. "Soms bel ik van tevoren om te vragen of ze mee naar binnen mag, maar het zorgt toch voor stress, terwijl dat eigenlijk niet nodig zou moeten zijn."

Het levert vooral veel gedoe op, legt ze uit. "Gedoe waar je niet op zit te wachten en wat ook het plezier in bepaalde dingen ontneemt. Een hulphond moet me meer vrijheid geven, maar door dit soort dingen voel ik me juist niet vrij om gewoon ergens naartoe te gaan. Het is heel kwetsend als je geweigerd wordt, je voelt je letterlijk aan de kant geschoven."

Lees het gehele artikel op de website van EenVandaag.

(Bron: EenVandaag)

Altijd op de hoogte blijven?