Hoe toegankelijk zijn de Nederlandse stranden?

Archiefbeeld Cadweazle elektrische strandrolstoel

Op warme zomerdagen is er weinig fijner dan een lekker dagje strand. Helaas zijn lang niet alle stranden in Nederland rolstoeltoegankelijk. Gelukkig zijn er steeds meer initiatieven die ervoor zorgen dat ook mensen in een rolstoel het strand op kunnen. Iemand die zich hier met hart en ziel voor inzet, is Pia Hendriks. Ze stelde een lijst op met alle stranden en hoe toegankelijk deze zijn.

Zo onderzocht ze hoe het gesteld is met de duinovergangen, of er aangepaste toiletten aanwezig zijn en welke strandrolstoelen je er kunt huren. Pia’s missie? Alle Nederlandse stranden toegankelijk!

Onderzoek naar toegankelijkheid
Pia onderzoekt hoe toegankelijk de Nederlandse stranden zijn. Haar onderzoek beslaat de gehele kust, van de Waddeneilanden tot Zeeuws-Vlaanderen. Twee bestaande lijsten vormen het uitgangspunt van haar eigen overzicht: een lijst van een leverancier van strandrolstoelen én een lijst die Veroniek Maat van Accessible Travel in samenwerking met de Zonnebloem opstelde in 2014. Deze twee samen zijn de basis voor de lijst van Pia. Om haar overzicht aan te vullen onderhoudt ze contacten met andere leveranciers van strandrolstoelen en doet ze navraag bij de VVV’s, reddingsbrigades, strandwachten en plaatselijke gehandicaptenorganisaties.

Bekijk hier Pia’s meest recente lijst van toegankelijke stranden (excel-bestand).

Beperkte informatie
Als je Pia vraagt naar de grootste knelpunten, weet ze meteen een hele lijst te noemen. Pia pakt zelf het grootste probleem aan: de beperkte informatievoorziening. Omdat er zo weinig gegevens bekend zijn over de toegankelijkheid van Nederlandse stranden, is het lastig om een dagje kust te plannen voor iemand in een rolstoel. Gelukkig gaat er ook al veel goed. Als Pia de lijst uit 2014 naast haar huidige overzicht legt, ziet ze al veel vooruitgang. Ook merkt ze dat veel strandlocaties bezig zijn met toegankelijkheid en op korte termijn aanpassingen doen.

Checklist
Pia geeft een belangrijke tip: ga zelf naar het strand. Als we massaal wegblijven wordt er nooit iets aangepast. Volgens haar zijn dit de grootste veranderingen die er nodig zijn om alle stranden in Nederland toegankelijk te maken:

  • Goede informatievoorziening voor de diverse beperkingen
  • Bij alle toiletten een goed aangepast invalidentoilet
  • De richtlijnen voor hellingbanen moeten beter toegepast worden
  • Het zou fijn zijn als er een mat/baan richting de zee komt op verschillende stranden
  • Goede strandrolstoelen zijn onmisbaar
  • Duinovergangen wijzigen zodat auto’s dichterbij het strand kunnen komen
  • Invalidenparkeerplaatsen bij het strand

Help mee
Pia doet onderzoek naar alle stranden van Nederland, van de Waddeneilanden tot Zeeuws-Vlaanderen. Haar lijst bevat al ontzettend veel informatie, maar deze is nog lang niet compleet. Wil jij Pia helpen of heb je aanvullingen voor dit overzicht? Neem dan contact met haar op via piahendriks54@gmail.com. Samen zorgen we voor toegankelijke stranden door heel Nederland.

(Bron: Zonnebloem)

Facebook Twitter Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *