Handreiking inkoop Wmo-hulpmiddelen is vernieuwd

Foto via Flickr/Tim Parkinson

Hulpmiddelen zijn voor mensen met een ziekte of beperking essentieel om zo zelfstandig mogelijk mee te kunnen doen. Gemeenten verstrekken veel van deze voorzieningen onder de Wmo en maken hiervoor afspraken met leveranciers. In het verleden ging hierbij het nodige mis. De nieuwe Handreiking inkoop hulpmiddelen moet hierin verbetering brengen. Dat meldt VNG.

Berenschot deed onderzoek naar knelpunten in de hulpmiddelenverstrekking. De aanbevelingen ten aanzien van het gesignaleerde gebrek aan maatwerk, wachttijden en kwaliteitsverschillen tussen gemeenten, zijn meegenomen in een vernieuwde ‘Handreiking inkoop hulpmiddelen’ voor gemeenten.

Bestaande handreiking vernieuwd
Dit heeft er vervolgens toe geleid dat de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG), de hulpmiddelenleveranciers en Ieder(in) de bestaande handreiking hebben vernieuwd. Dit in overleg met het ministerie, diverse gemeenten en andere belangenorganisaties, zoals de Dwarslaesie Organisatie Nederland en Spierziekten Nederland.

Meer maatwerk
In de oude versie was hoofdzakelijk aandacht voor de prijs en te weinig aandacht voor vernieuwing. In de nieuwe staat kwaliteit centraal en de bruikbaarheid voor de aanvrager is het uitgangspunt. In de praktijk moet dit er onder meer toe leiden dat belangenbehartigers vanaf begin worden betrokken bij de zorginkoop, er maatwerk wordt geleverd (ook bij complexe aanvragen) en dat er een passende oplossing is als iemand verhuist.

Documenten
De vernieuwde handreiking is hier te vinden en een toelichtend document hier (beide pdf). Gemeenten kunnen vanaf nu de handreiking gebruiken. Ervaringen, wanneer je bijvoorbeeld merkt dat de situatie door deze wijziging is verbeterd, zijn te melden bij het Nationale Zorgnummer.

(Bron: VNG)

  4 comments for “Handreiking inkoop Wmo-hulpmiddelen is vernieuwd

 1. Jacky van Kraalingen
  30 januari 2019 at 16:34

  Nou dat werd eens tijd ik ben al bijna 10 jaar ziek en heb een hoop problemen ondervonden met opmerkingen als ik informatie vroeg voor een traplift (had u maar moeten bedenken toen u het huis kocht) ja lekker makkelijk he. Het snijd me nog steeds maar ondanks alles toch een rolstoel gekregen (met inzet van derden) om een rolstoel met hulpmotortje te krijgen maar het eind is nog niet in zicht. Door dat ik CS (Conversie Stoornis) en moeilijk te been ben kan ik niet altijd meer de trap op naar boven.. ik zoek daardoor naar een senioren woning. Schandalig is het hier als je in Bussum woont. Met rolstoel boodschappen doen is niet makkelijk (stoepen gaan scheef waardoor je extra kracht moet zetten om je rolstoel recht te houden) winkels moeilijk te bereiken (stoep van dik 3 cm waar je niet over heen komt) etc.. etc…. Ik wil graag in Bussum blijven wonen want mijn moeder en schoonmoeder wonen nog steeds in de buurt maar de toegankelijkheid is ver te zoeken…. Sorry

  jackyvankraal@gmx.com

  • suz
   2 februari 2019 at 15:55

   hoi jacky, ik laat tegenwoordig alle boodschappen thuisbezorgen en zijn nu zoveel supermarkten die dit doen, dat het een stuk goedkoper is geworden, succes

 2. Pauline Montfoort
  30 januari 2019 at 18:10

  Kijk, dat is nou mooi! “De kwaliteit van leven, het welzijn en het zo zelfstandig mogelijk kunnen leven van de persoon om wie het gaat staan voorop.” Wel ontzettend jammer dat zo’n handreiking alleen maar suggesties geeft aan gemeenten, en geen beleid kan afdwingen.

 3. Rian Rupsam-Lips
  2 februari 2019 at 20:43

  Graag wil ik weten wat ik moet doe ik heb na heel lang wachten eindelijk een rolstoel gekregen waar ik een elektrische trike aan kan koppelen zodat ik zelfstandig naar buiten kan na ruim 3 jaar . Daarvoor is de stoel op maat gemaakt (voor mij een kindermaat) zodat ik als ik zelfstandig wegga geen tas mee kan nemen zoals bij een transportstoel. Dus de dame die het voor mij geregeld had dat ik deze stoel met een elektrische trike kreeg had ik aan de lijn en ik zei dat ik nog geen boodschapje mee kon nemen want dat er een speciale tasbeugel op de trike gezet kon worden met daarvoor een speciale tas. Ze zei mij toen dat het niet meer als normaal was dat ik die ook kreeg want zo zei ze dat op een scootmobiel ook een mand voorop zat waar boodschappen in konden. Ze had dat ook tegen mijn ergotherapeut gezegd dat dit geregeld moest worden met het Hulpmiddelencentrum. Ik hoorde maar niets en blijkt dat daar extra geld voor betaald moet worden en dat het niet in het pakket zat zodat ik nog niet zelfstandig een boodschapje kan doen. Kan het zelf kopen maar daar heb ik helaas de middelen niet voor doordat uk hoge ziektekosten heb die ik zelf moet betalen. Van het hulpmiddelencentrum zeiden ze ook al dat ik geen achterlicht nodig had want ik hoefde toch niet in het donker te rijden en moest anders maar bij de Action lichtjes kopen. Ik voel me hier wel heel vervelend door mede omdat ik ruim een half jaar heb moeten wachten eer dat ik de stoel had en ik hoegenaamd niemand heb hier die met mij kan rijden buiten omdat ik niet zelfstandig kan lopen. Hopelijk kunt u mij advies geven wat ik kan doen !.

Geef een reactie