Griekenland maakt honderden stranden rolstoelvriendelijk door het installeren van het in Griekenland ontworpen Seatrac-systeem. Het gaat om een gratis te gebruiken technische oplossing waarmee mensen met een handicap zelfstandig vanaf het strand de zee in kunnen komen. Dat meldt Grieks nieuwsplatform Greek Reporter.

In totaal zullen 287 stranden in heel Griekenland volledig toegankelijk zijn voor mensen met een handicap. Niet alleen door middel van de Seatrac, maar ook door installatie van andere voorzieningen, zoals gehandicaptenparkeerplaatsen, toegankelijke badkamer-/kleedruimtes, en opritten en paden naar ligstoelen. Inmiddels hebben 147 stranden van het totaalaantal de nodige transformatie ondergaan om ze toegankelijker te maken.

"Gelijke toegang tot de zee is een onvervreemdbaar mensenrecht", zei Vassilis Kikilias, minister van Toerisme. "Mensen met een handicap krijgen hiermee de kans om deel te nemen aan strandactiviteiten met familie en vrienden, waardoor de levenskwaliteit voor iedereen wordt verbeterd."

Goed voor economie

Het 15 miljoen euro kostende project wordt gefinancierd door de Europese Unie en Grieks overheidsgeld. Volledig toegankelijke stranden dragen bij aan de ontwikkeling van de lokale economie door bezoekers met een handicap aan te trekken, maar ook ouderen, zwangeren en mensen met tijdelijke verwondingen of blessures. Wanneer het strand toegankelijk is voor iemand met een handicap, zullen familieleden en vrienden daar ook van profiteren en bijdragen aan de lokale economie.

Het Ministerie van Toerisme heeft een website gelanceerd met relevante informatie en een overzicht van alle toegankelijke stranden.

Griekenland probeert rolstoelvriendelijker te worden

Griekenland is niet toegankelijk; ook voordat ongelijke straten en trappen werden aangelegd, was de geografie van het land al rots- en bergachtig. Maar het land heeft sinds de Olympische Spelen van 2004 in Athene vooruitgang geboekt. Zo is er in 2020 vlak beton aangebracht op sommige paden van de Akropolis, ondanks tegenstand van archeologen. Mensen met mobiliteitsproblemen juichten het project wel toe. "Nu kunnen we zeggen dat iedere persoon met een handicap ter wereld die de Akropolis wil bezoeken, dat kan doen", zei Yiannis Vardakastanis, voorzitter van de National Confederation of Disabled People (NCDP), toen over de aanpassingen.

Altijd op de hoogte blijven?