'Gemeenten bezuinigen meer dan nodig'

27 maart 2015 - Redactie Support Magazine

Gemeenten bezuinigen gemiddeld 22 procent op de Wmo 2015. De rijkskorting op het overgehevelde Wmo-budget is gemiddeld 11 procent. De tarieven lopen gigantisch uiteen, zo blijkt uit onderzoek door hoogleraar inkoopmanagement Jan Telgen en onderzoeker Niels Uenk van de Universiteit Twente, op verzoek van Binnenlands Bestuur.

Het gemiddelde kortingspercentage van 70 (van de 162 onderzochte) gemeenten ligt op 17 procent, met zowel uitschieters naar boven (30 procent) als naar beneden (10 procent). Deze gemeenten hebben een generiek kortingspercentage doorgevoerd of hanteren een standaardtarief als maximum waaronder marktpartijen kunnen inschrijven.

Ondersteuning

De tariefverschillen zijn het grootst bij de 92 van de 162 onderzochte gemeenten die bij de inkoop van de Wmo zelf producten en tarieven hebben bepaald. Het gemiddelde uurtarief voor de meest lichte vorm van individuele ondersteuning ligt op 41 euro, maar varieert van 24,50 euro per uur tot 50,65 euro per uur. Gemiddeld bezuinigen gemeenten 22 procent op dit Wmo-product.

Schrikbarend

‘Het is schrikbarend hoeveel de tarieven en de bezuinigingen uiteen lopen’, vindt Uenk. Voor die verschillen zijn volgens de onderzoekers verschillende verklaringen mogelijk. ‘Gemeenten die minder hard bezuinigen op de tarieven verwachten mogelijk meer winst te behalen uit het beperken van de volumes, via bijvoorbeeld de inzet van sociale wijkteams.’

Zelfde schuitje

De onderzoekers vinden het opmerkelijk dat gemeenten veel meer bezuinigen dan noodzakelijk. Gemeenten verdedigen de bezuinigingen door de vele nieuwe kostenposten waarmee ze met de Wmo 2015 worden geconfronteerd (voor wijkteams, ict, organisatieen frictiekosten). Maar de onderzoekers ztellen dat elke gemeente 'ongeveer in hetzelfde schuitje zit. Het lijkt erop dat de ene gemeente simpelweg behoudender is dan de andere.’

Financieel risico

Door lage tarieven te hanteren, wordt het financiële risico van gemeenten beperkt en voor de marktpartijen vergroot, stellen Telgen en Uenk. Wat de gevolgen voor de zorgen hulpbehoevende zijn, is niet onderzocht.

(Bron: WMO-magazine)

Altijd op de hoogte blijven?