Gehandicaptensport Nederland zoekt rolstoelrugbyers voor TeamNL

Foto via Gehandicaptensport Nederland

TeamNL Rolstoelrugby is op zoek naar nieuwe teamleden. Rolstoelrugby, liefkozend ook wel ‘murderball’ genoemd, is één van de meest indrukwekkende sporten van de Paralympische Spelen. Nederland heeft de ambitie daar op korte termijn ook te staan en zoekt versterking.

Rolstoelrugby is een spectaculaire teamsport die gespeeld wordt door mannen en vrouwen. Het is een unieke, snelle en aantrekkelijke sport die van recreatief tot Paralympische niveau wordt gespeeld. Rolstoelrugby wordt gespeeld door twee teams (zowel mannen als vrouwen) van elk vier spelers. Om punten te scoren moet je met de bal onder controle over de doellijn van de tegenstander rijden. Rolstoelrugby is een full-contact sport die vanwege zijn ruige en dynamische karakter ook wel ‘murderball’ wordt genoemd. Vanaf 2000 is de officiële naam van de sport ‘wheelchair rugby’.

Classificatie
Het wordt gespeeld door sporters met een beperking aan armen en benen. De lichamelijke beperking kan een aangeboren beperking zijn zoals CP (cerebrale parese) of een beperking die is ontstaan door een ongeval of een ziekte, zoals een hoge dwarslaesie, een meervoudige amputatie of spierziekte.

Om gelijkwaardige teams te creëren, krijgt elke speler een classificatie waarvan de hoogte afhangt van de handicap. De classificaties variëren van 0.5 punten tot 3.5 punten. Hoe lager je score, des te groter je handicap. Het totaal aantal punten van de vier veldspelers mag niet hoger zijn dan 8.0 punten per team.

Beginnen
De meeste verenigingen trainen wekelijks in diverse revalidatiecentra door heel Nederland. Er bestaat al jaren een nationale competitie en een jaarlijks nationaal kampioenschap waar wordt gestreden om de Nederlandse titel. Gedurende het seizoen zijn er ook diverse toernooien in binnen- en buitenland waar je als team aan kunt deelnemen.

Nationale team
Sinds maart 2021 speelt het nationaal rolstoelrugbyteam onder de naam TeamNL. TeamNL rolstoelrugby is een energiek, positief agressief en een ‘fearless’ team dat altijd streeft naar het hoogst haalbare, met als ultiem doel de Paralympische spelen van 2024. Het team staat voor kameraadschap, vertrouwen, respect, sportiviteit, power, gedrevenheid en plezier. In Amsterdam wordt hard getraind om de beste te worden.

Klik hier om je in te schrijven.

(Bron: Gehandicaptensport Nederland)

Geef een reactie