Geen paralympisch ticket voor rolstoelrugbyers

22 maart 2024 - Robin Wubben
Beeld: Mathilde Dusol

De Nederlandse rolstoelrugbyers zijn uitgeschakeld op het paralympisch kwalificatietoernooi. In een alles-of-niets-wedstrijd tegen Brazilië werd nipt verloren: 51-54. Daarmee zijn de Paralympische Spelen in Parijs voor het Nederlands team uit zicht.

Op basis van hun 15e plaats op de wereldranglijst werd het Nederlands toegelaten tot het paralympisch kwalificatietoernooi (PKT). Het team van coach Martin van Hinte leek op voorhand een bijrol te gaan spelen op het toernooi in Nieuw-Zeeland. De zeven andere deelnemers staan stuk voor stuk hoger op mondiale ranking. In Trentham, een voorstad van Wellington, begon Nederland echter verrassend: gastland Nieuw-Zeeland werd met 44-36 verslagen.

Direct duel

Na de winst op de nummer 8 van de wereld bleek Canada (nummer 5) duidelijk een maatje te groot. De regerend kampioen van Noord- en Zuid-Amerika klopte Oranje met duidelijke cijfers: 55-35. In een direct duel met Brazilië moest vervolgens uitgemaakt worden wie er als tweede uit de poule door zou gaan naar de halve finales én dus kans zou blijven maken op een van de drie tickets voor de Paralympische Spelen. 
 
Het bleef afgelopen nacht (Nederlandse tijd) lange tijd spannend. Pas aan het einde van het derde kwart wisten de Brazilianen een klein gaatje van 3 punten te slaan. Dat stond het team niet meer af, waardoor na het eindsignaal de stand 51-54 op de borden stond. Brazilië naar de halve finales, Nederland wacht de strijd om de plaatsen 5 tot 8.

Ervaring

Na afloop overheerste bij het Nederlands team trots. “We kwamen hier als nummer 15 van de wereld, hebben echt wel wat mensen verrast”, blikte speler Davy van den Dop na de wedstrijd terug. “Het was de eerste keer dat we tegen deze topteams spelen, we hebben het goed gedaan. Ons doel is om er op de Paralympische Spelen van 2028 bij te zijn. Dit is een geweldige ervaring, die we meenemen om nog beter te worden.”

Bron: ParaNieuws

Altijd op de hoogte blijven?