Er is een groot tekort aan gastgezinnen voor hulphonden. En dat terwijl steeds meer mensen met een handicap of stoornis op de wachtlijst staan voor een hulphond. De stichting Hulphond Nederland is daarom hard op zoek naar gastgezinnen. Dat meldt Omroep Gelderland.

In het huis van Edith Tiecken in Doesburg is het gezellige druk. Naast vier opgroeiende kinderen telt het huishouden hond Mies, net bevallen hulphond Kimba én een kersvers nestje hulphonden.

Puppyparadijs

Het is vertederend om te zien hoe de zeven jonge pups nog met de oogjes dicht bij de moeder in een groot nest liggen. Edith is net klaar met de schoonmaak van het grote hondennest: "Welkom in het puppyparadijs", zegt ze met een grote lach. Maar het is hard werken. "De eerste dagen waren zwaar. Er was er eentje met een slechte start maar inmiddels gaat het allemaal goed."

Beschuit met muisjes

Lisanne Brands, nestbegeleider van de stichting Hulphond, checkt alle pups en moederhond Kimba. Namen hebben de kleintjes nog niet. Edith deelt ondertussen beschuiten met muisjes uit in alle kleuren van de regenboog. Ondertussen vertelt ze: "De hondjes krijgen allemaal een naam die met de letter J begint. We mogen wel meedenken hoor. Eentje gaat Jutta heten, die naam hebben wij aangedragen."

'Behoorlijke klus'

Het grootbrengen van een nest is een behoorlijke klus. Daar kan Edith Tiecken inmiddels over meepraten: "Dit is ons eerste nestje en ik ben blij dat we van tevoren met het gezin hebben afgesproken dat we dit samen zouden doen. Het was de eerste tijd ook echt continue werk, ook 's nachts met flesjes en zo. Na een paar dagen was ik moe en emotioneel, ook omdat het met een hondje slecht ging. Op een gegeven moment moest ik zo huilen, echt een soort kraamtranen."

Dochter Noor en zoon Krijn zitten ondertussen ook rond de bak met jonge hondjes en genieten zichtbaar. Krijn: "Het is wel meer werk met die kleintjes maar als je het samen doet, is het ook zo weer klaar. Het is vooral leuk."

Open dag voor meer donateurs en gastgezinnen

De zeven pups blijven niet lang bij de Tieckens in Doesburg. Als de pups acht weken zijn, gaan ze naar een gastgezin. Daar leren de pups sociaal gedrag en worden ze verder opgeleid. Daarna gaan ze naar het centrum van Hulphond Nederland in Herpen om verder geschoold te worden voor het soort hulphond dat ze dan worden. Op 28 oktober is er een open dag, het centrum hoopt dan meer donateurs en gastgezinnen te werven.

(Bron: Omroep Gelderland)

Altijd op de hoogte blijven?