Fokus: De woning van… Ytje Stevens

Ytje Stevens. Foto: Richard van Herwaarden.

Ytje (60) woont bijna veertig jaar in een Fokuswoning. “Ik was twintig toen mijn zus en ik hier samen naartoe verhuisden. Het werd één grote ontdekkingsreis: zelfstandig wonen en ontdekken wat ik ondanks mijn kersverse hoge dwarslaesie nog wél kon.”

Wat er in al die jaren is gebeurd, vat Ytje samen in: “Ik ben getrouwd, heb twee prachtige kinderen en vijf geweldige kleinkinderen gekregen. Ik volgde de lerarenopleiding, stond dertien jaar voor de klas, werkte bij Slachtofferhulp en, na een opleiding Journalistiek, bij een krant.” Nu schrijft Ytje een boek over haar opa die in de Tweede Wereldoorlog veel Joden heeft geholpen. Met behulp van teruggevonden brieven die haar zus digitaliseerde, onderzoekt Ytje zijn drijfveren.

Ytje zegt stellig: “Mijn leven zonder Fokus zou er totaal anders uitgezien hebben. Na mijn revalidatie zou ik weer thuis gaan wonen. De verbouwing om de woning rolstoeltoegankelijk te maken, was al aangevraagd. Maar toen begon iemand over Fokus. Het leek me meteen een prachtig concept. En dat vind ik het nog steeds. Mij krijg je hier niet weg!”

Foto: Richard van Herwaarden.

De ADL-assistenten zien veel van je, stelt Ytje, maar ze betuttelen je niet. “Daar geef ik ze ook niet de kans toe,” lacht ze. “Veel hangt af van hoe je jezelf opstelt en hoe je communiceert. Ik vind een goede sfeer belangrijk, juist omdat je elkaar zoveel ziet. Dat betekent ook dat je zaken zo snel mogelijk uitpraat, voordat het tot irritaties of problemen leidt.” Tien jaar geleden overleed Ytjes man. “Veel ADL assistenten waren op de begrafenis. Dat deed me goed, en dat zegt ook wel iets over de band die je krijgt.”

Assistentie 24/7
Dankzij de flexibiliteit van Fokus kan Ytje zelf ook flexibel zijn. “Een voorbeeldje: toen de kinderen klein waren, wilde ik ze zelf naar school brengen. Ik moest dan extra vroeg mijn bed uit. Dat was geen probleem, en laat naar bed of ’s nachts hulp nodig? Dat kan, en de ADL-assistenten hebben overal tijd voor. Waar kom je dat nog tegen? Ze hebben ook geen commentaar op hoelang iets duurt, al doe ik zelf liefst alles in de hoogste versnelling.”

Deze pagina wordt u aangeboden door FOKUS. 24/7 ADL-assistentie, 1400 Fokuswoningen, 100 locaties in Nederland. www.fokuswonen.nl

Dit artikel is te vinden in Support Magazine editie 1-2022. Wil je meer lezen over Fokus? Neem een abonnement op Support Magazine! Nu extra voordelig en met welkomstcadeaus.

  1 comment for “Fokus: De woning van… Ytje Stevens

Geef een reactie