Fokus: De woning van... Wanda van Belkom

15 september 2023 - Jessie van Loon

Tot 2013, negen jaar na de diagnose MS, werkte Wanda (47) als verzorgende bij ouderen met dementie. “Ik ga gelukkig niet heel snel achteruit. Eerst was één keer per week Buurtzorg voldoende. Beetje bij beetje had ik steeds vaker hulp nodig, ook zogenoemde niet-planbare zorg die thuiszorgorganisaties niet leveren. Sinds anderhalf jaar woon ik in deze Fokuswoning, met assistentie op afroep. Buurtzorg komt voor de medische zorg die Fokus niet kan leveren. Een mooie combi.”

RvHfoto_2023-07-30-SM-De-Woning-van.-Wanda-van-Belkom_5302 Wanda van Belkom. Foto: Richard van Herwaarden.

“Pas nu ik erop terugkijk, zie ik hoeveel energie alles kostte,” constateert Wanda. “Ons huis was niet aangepast, dus ik leefde op de begane grond en was altijd bang dat ik zou vallen. Dan moest ik maar hopen dat de buren thuis waren, zodat ze me overeind konden helpen. Mijn vriend ging daardoor ook niet met een gerust hart de deur uit, en hij werd langzaamaan meer mantelzorger dan partner.” Wanda’s vriend is in hun oude huis blijven wonen. “Na mijn verhuizing begin 2022 hebben we allebei onze draai moeten vinden. Ik vond het moeilijk om ’s avonds alleen thuis te zijn en was blij als ik mijn hart kon luchten bij de adl-assistenten. Maar uiteindelijk is onze relatie er alleen maar beter op geworden. We genieten volop van wat we samen doen en hebben daarnaast onze eigen bezigheden.”

RvHfoto_2023-07-30-SM-De-Woning-van.-Wanda-van-Belkom_5319 Foto: Richard van Herwaarden.

Assistentie 24/7

Wanda gaat vaak naar concerten, van de Bee Gees en U2 tot Pink Floyd. Of naar de bios. “Laatst Oppenheimer gezien. Volgens mij is dat een mannending,” grinnikt Wanda. “Geef mij maar een film met Tom Hanks of zo. En ook al kom je dan na middernacht thuis, er is altijd een adl’er om je te helpen. Ben ik de dagen erna extra moe en heb ik meer hulp nodig, dan is dat geen probleem.” Nou ja, niet voor Fokus. Zelf vindt Wanda, hoe positief ze ook is, het grillige karakter van MS soms wel lastig. Maar mede dankzij de boeken en meditaties van Michael Pilarczyk lukt het haar steeds meer om ‘in het moment’ te leven. Ze besluit: “Ik maak me geen zorgen meer om de toekomst. Carpe diem!”

Deze pagina wordt u aangeboden door FOKUS. 24/7 ADL-assistentie, 1400 Fokuswoningen, 100 locaties in Nederland. www.fokuswonen.nl

Altijd op de hoogte blijven?