Fokus: De woning van… Hans van Hezewijk

Vlak voordat corona uitbrak, verhuisde Hans naar een Fokuswoning. “Eerder had ik al over Fokus gelezen in Support Magazine. Op dat moment redde ik het nog met thuiszorg en hulp van gezin en buren, maar ik dacht: misschien kan Fokus ooit interessant zijn. Daarom heb ik dat stuk bewaard. Als je langzaam achteruitgaat zoals ik, is het belangrijk om vooruit te denken.”

Hans van Hezewijk. Foto: Richard van Herwaarden.

Hans heeft al ruim 20 jaar MS en is bezig zijn verhaal op papier te zetten. Eind dit jaar komt zijn boek uit. “Ik hoop mensen te inspireren met het stappenplan dat ik voor mezelf heb ontwikkeld. Onderdeel daarvan is: verzet je niet tegen hulpmiddelen, maar omarm ze.” Een andere stap draait om afleiding zoeken. “Als je negatieve gedachten toelaat, versomber je met de dag. Het doet me goed om andere mensen met lichamelijke beperkingen vrijblijvend tips te geven die hun toekomstbeeld kunnen verbeteren. Ik heb altijd al mensen willen helpen.”

Hans haalt ook veel energie uit zijn sociale contacten. “Zorg dat je mensen leert kennen en zet zelf de eerste stap.” Zo bridget Hans nog steeds met zijn oude buren. “En vanavond ga ik naar een concert, daar kom ik ook weer mensen tegen.”

Tijdens corona zat Hans veel thuis, in een huis dat nog kaal was na de verhuizing. “Ik heb mijn fotoboeken doorgespit en daarvan een collage gemaakt voor aan de muur. Achter elke foto zit een verhaal. Zo heb ik, ook met de ADL-assistenten van Fokus, altijd iets te kletsen.”

Foto: Richard van Herwaarden.

Assistentie 24/7
Fokus heeft Hans’ verwachtingen overtroffen. “Ik vind het fijn dat de assistenten niet in uniform rondlopen. En omdat je ze kan oppiepen wanneer je wilt, kan ik mijn eigen gang gaan. Met de thuiszorg moest ik alles vooruitplannen. Nu kan ik een partijtje bridge afmaken of wachten met naar huis gaan tot het stopt met regenen. Bij Fokus maakt het ook niet uit als de assistentie langer duurt omdat ik een slechte dag heb. Ik heb nooit het gevoel dat ik iemand tot last ben. En het geeft me rust dat ik weet dat ik hier kan blijven wonen, ook als ik verder achteruitga.”

Deze pagina wordt u aangeboden door FOKUS. 24/7 ADL-assistentie, 1400 Fokuswoningen, 100 locaties in Nederland. www.fokuswonen.nl

Dit artikel is te vinden in Support Magazine editie 4-2022. Wil je meer lezen over Fokus? Neem een voordelig abonnement op Support Magazine:

Geef een reactie