Film 'Ada' over sekszorg in première

19 mei 2021 - Redactie Support Magazine

Filmgezelschap Fabuch Social Cinema organiseert een "impactweek" rondom de première van zijn nieuwe korte film Ada. "Ada is een film over de seksualiteit van mensen met een beperking en het bijzondere werk van sociaal sekswerkers en seksverzorgenden. We hopen met de film én de impactweek het taboe op dit onderwerp te doorbreken," aldus Fabian Jansen - acteur, filmmaker en initiatiefnemer. De film gaat op dinsdag 25 mei online in première en zal tot en met zaterdag 29 mei elke avond om 20.00 uur digitaal te bekijken zijn.

Elke vertoning zal die week kracht worden bijgezet door de livestream-talkshow na afloop, waar met diverse (ervarings)deskundigen en betrokkenen over het onderwerp wordt doorgepraat. De presentatie van de talkshows is in handen van Catherine Keyl.

Online première Ada

Ada zorgt, maar dan met seks. Haar werk bestaat uit fysieke liefde en omgaan met beperkingen. We krijgen een kijkje in het leven van Beate Wolff (32), 'Ada' voor haar cliënten. Gedurende 24 uur volgen we haar. We zien wat de dag met haar doet, wat dit werk voor haar betekent. En ook wat het teweeg brengt bij haar cliënten, voor wie ze vol passie zorgdraagt. Hoe moeilijk dat soms ook is.

Het gaat eigenlijk altijd wel goed, maar vandaag is het evenwicht iets wankeler. Wanneer Ada op donderdagavond bij haar cliënt en stille liefde Frank is, blijkt dit na een jaar aan bezoeken voor het laatst te zijn. Frank wordt morgen op zijn verzoek eindelijk geëuthanaseerd. In het etmaal dat daarop volgt, valt het Ada toch zwaarder dan verwacht. En dat terwijl ook de autistische Crijn en jonge Rita die dag om haar aandacht vragen. Dan is het vrijdagavond. Juist op het moment dat Franks leven is beëindigd, geeft Ada een ander het gevoel te leven weer terug.

Ada is een productie van Fabian Jansen, met Birgit Welink, Rianne Hogeveen, Tamara Schoppert, Tim Helderman en anderen. De film gaat online in première op dinsdag 25 mei om 20.00u via de kanalen van Fabuch Social Cinema en Stadsschouwburg De Harmonie Leeuwarden.

- Tekst gaat verder onder de video -

Fabuch's Social Sex Show

De première van Ada is ook meteen de aftrap van de impactweek die Fabuch Social Cinema organiseert rondom het thema. Vijf dagen lang is de kortfilm 's avonds om 20.00u online te bekijken. Elke vertoning wordt bovendien die week om 20.30 uur opgevolgd door Fabuch's Social Sex Show, een livestream talkshow gepresenteerd door niemand minder dan Catherine Keyl, waar de thematiek iedere avond vanuit een andere invalshoek en met andere tafelgasten wordt besproken. Onder anderen Jos Noordover (Beleidsadviseur Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland), Tika Stardust (Seksverzorgende), Zafanja Hartog (Consulent Seksuele Gezondheid NVVS), Sander Hilberink (Lector Ondersteuningsbehoeften, Hogeschool Rotterdam) en Jacqueline Kool (Schrijver, onderzoeker en ervaringsdeskundig adviseur Disability Studies) schuiven aan. Meer tafelgasten worden binnenkort bekendgemaakt.

Oplossingen zoeken voor destigmatisering

"Op zaterdag 29 mei sluiten we de impactweek af met een Social Hackathon, waarbij ervaringsdeskundigen en betrokkenen zich een dag lang samen buigen over vraag- en probleemstukken rondom het onderwerp, om zo tot concrete oplossingen te komen die bijdragen aan een maatschappijbrede destigmatisering van de thematieken. 's Avonds presenteren we de resultaten in de laatste talkshow en dragen we de inzichten over aan Stichting Tiresias, die de energie en ambitie achter dit project verder doorzet," aldus Fabian Jansen.

Tickets voor de film zijn vanaf vandaag voor € 3,00 verkrijgbaar via de website van Stadsschouwburg De Harmonie. De talkshows zijn voor iedereen gratis te bekijken via www.fabuch.nl.

Urgente verhalen

Het inclusieve filmgezelschap Fabuch Social Cinema vertelt wat verteld moet worden. Er zijn in Nederland ongeveer 1,2 miljoen mensen met een fysieke en/of verstandelijke beperking. En een deel daarvan heeft geen of weinig toegang tot seks of intimiteit. "Wij hebben sinds september vorig jaar (2020) uitgebreid onderzoek gedaan naar deze onderbelichte thematiek en kwamen zo tot mooie en innemende gesprekken met sociaal sekswerkers, seksverzorgenden en hun cliënten," vertelt Jansen. "Het toonde ons hoe groot het belang van sociaal sekswerk en sekszorg is voor zowel de gehele zorgsector als voor de cliënten. Juist daarom is het zo raadselachtig dat er op deze thematiek een taboe rust dat tot ver in de huidige wetgeving omtrent zorg, sociaal sekswerk en sekszorg doorwerkt."

Still-Ada-Crijn-Tim-HeldermanAda-Birgit-Welink Beeld uit de film Ada, via Fabuch.

(Bron: Fabuch Social Cinema)

Altijd op de hoogte blijven?