Experiment met slimme gehandicaptenparkeerplaatsen in Den Bosch

Foto via Pixabay

Den Bosch experimenteert met een app voor gehandicaptenparkeerplaatsen. De komende zes maanden testen 50 bestuurders hoe de app werkt in een pilot met ‘slimme parkeerplaatsen’. Deelnemers kunnen in de app zien welke van de 79 openbare gehandicaptenparkeerplaatsen, met uitzondering van parkeergarages, beschikbaar zijn.

“Met de telefoon in een houder”, benadrukt de gemeente in het bericht, “kunnen zij zich vervolgens naar de vrije plek laten navigeren”. Als de plek inmiddels bezet is, wordt de bestuurder automatisch doorgeleid.

Privacy
Wethouder Kâhya: “Door slim gebruik van data en nieuwe technieken vergroten we de bereikbaarheid en toegankelijkheid van ‘s-Hertogenbosch voor mensen met een beperking. We voorkomen onnodig zoeken en een grotere loopafstand. Zo maken we het voor hen laagdrempeliger om mee te doen in de samenleving.” De verzamelde data geeft Den Bosch ook inzicht in de bezettingsgraad van parkeerplaatsen, maar de gemeente verzekert dat de privacy gewaarborgd blijft en dat niet gemeten wordt wélke auto op een parkeerplaats staat.

Digitale ambities
“De pilot brengt twee kernwaarden van gemeente ‘s-Hertogenbosch samen: onze ambities als inclusieve gemeente en datastad.” De gemeente werkt in de pilot samen met Gehandicapten Platform ‘s-Hertogenbosch en provider Spotten en de proef is gekoppeld aan het digitale Stadslab. Bestuurder met een gehandicaptenparkeerkaart die regelmatig in de stad parkeren, kunnen zich aanmelden.

(Bron: Binnenlands Bestuur)

  4 comments for “Experiment met slimme gehandicaptenparkeerplaatsen in Den Bosch

 1. beer
  11 oktober 2019 at 20:46

  Ik vind het Systeem van Amsterdam veel eenvoudiger en goedkoper..
  Je laat je al gehandicapten eenmalig registreren en je kan Bijna overal parkeren.
  De randgemeente zoals Amstelveen vraagt voor die registratie € 25 per jaar en dan mag je alleen op gehandicapten parkeer plaatsen parkeren.

 2. Desiree
  11 oktober 2019 at 22:44

  Goed bezig Den Bosch. Nu nog wat miva rolstoeltoiletten in het centrum (die ook s avonds en zondags open zijn).

 3. Madelon
  11 oktober 2019 at 23:27

  Ik hoop dat de app dan ook onderscheid kan maken tussen insteekparkeerplaatsen en fileparkeerplaatsen. Met een bus met de lift achterin heb je niets aan een fileparkeerplaats en met een rolstoel die je zelf naast de bestuurdersstoel zet, heb je meestal niets aan een insteekplek, in verband met de ruimte die nodig is voor je stoel naast of achter de auto,

 4. willem heitlager
  16 oktober 2019 at 21:37

  zo zo maar liefst 79 parkeerplaatsen waarvan de meesten in gebruik zijn door NIETgehandicapten

Geef een reactie