Europa per rolstoel: een verrassend perspectief in Rolstoel Roadmovie

Foto via EO, door Stijn Ghijsen

Hoe ziet Europa eruit door de ogen van mensen met een lichamelijke handicap? Om een antwoord te krijgen op die vraag maakt filmmaker Mari Sanders, die als gevolg van Cerebrale Parese in een rolstoel zit, een ongewone reis door Europa. In de EO-documentaireserie ‘Rolstoel Roadmovie’ reist hij kriskras over het continent: van Italië naar Zweden en van Engeland tot Bulgarije.

De driedelige serie zit boordevol ontwapenende ontmoetingen en toont steeds weer de universele kracht van doorzettingsvermogen.

Zo’n 80 miljoen mensen in Europa hebben een handicap; het is de grootste minderheidsgroep. Hoewel Europa streeft naar eenheid, gelijkwaardigheid en gedeelde menselijke waarden, is de praktijk weerbarstig. Afhankelijk van het land betekent dit voor mensen met een lichamelijke beperking bijvoorbeeld dat zelfstandig naar school of werk gaan een dagelijkse strijd is.

Perspectief
“Omdat mijn vriendin in Boekarest woont, reisde ik al regelmatig door Europa”, vertelt Mari. “Het viel ons op hoe groot de onderlinge verschillen zijn. Hoe kan dat? Zo kwam het idee voor de serie tot stand: een ‘grand tour’ door Europa om te zien hoe verschillende landen omgaan met hun gehandicapte inwoners. Wat zegt dat over een samenleving?”. Eindredacteur Saskia Wielinga vult aan: “Dit is het eerste portret van Europa door de ogen van mensen met een lichamelijke handicap. Een heel interessant perspectief dat inspireert tot reflectie. Met oprechte interesse en gevoel voor humor laat Mari ons ‘zijn’ wereld zien.”

Foto via EO

Van inclusie tot instituut
Elke aflevering van de ‘Rolstoel Roadmovie’ heeft een ander thema. Zo ligt de nadruk in aflevering 1 op opvoeding. Mari vraagt zich af hoe zijn jeugd eruit had gezien als hij in een ander land dan Nederland was geboren. Daarom bezoekt hij de Italiaanse Bana, die ondanks haar visuele handicap les krijgt op een reguliere middelbare school. In het vooruitstrevende Zweden ziet Mari hoe volledige persoonlijke assistentie in z’n werk gaat en in Griekenland wordt hij geconfronteerd met de ‘Middeleeuwse verschrikkingen’ van het leven in een instituut.

Gehandicapteuropa.nl
De Rolstoel Roadmovie wordt uitgezonden rond de Europese verkiezingen en is onderdeel van een groter project. De zoektocht van Mari gaat verder op het platform gehandicapteuropa.nl (disabledeurope.com). “Op dit online platform delen we verhalen over de kleine en grote uitdagingen die mensen met een lichamelijke handicap tegenkomen. Dat doen we met toegankelijk (reis)advies, inspirerende columns én we hebben bonusmateriaal van de serie en de landen die ik heb bezocht”, aldus Mari.

Rolstoel Roadmovie wordt op woensdag 15, 22 en 29 mei om 20.25 uur uitgezonden op NPO 2.

  3 comments for “Europa per rolstoel: een verrassend perspectief in Rolstoel Roadmovie

 1. Inge van dam
  5 april 2019 at 08:46

  Wat een goede idee over al drempels voor Sl in buitenland veel sukces ga zeker kijken veel sukces je bent een Topper je mag er zijn ook al ben je gehandicapt ben benieuwd

 2. 19 april 2019 at 13:34

  Goed dat hier aandacht aan geschonken wordt, want het is echt niet zo eenvoudig.
  En ervaringen opdoen en delen is erg belangrijk weet ik.

  Kijk maar wie ik ben en wat ik DOE.

 3. Yolanda Jansen
  29 mei 2019 at 21:42

  Geweldige serie!
  Petje af voor Mari Sanders.
  Hoewel hij best goed ‘uit de voeten’ kan met zijn rolstoel, heeft hij veel obstakels genomen.
  Alleen veerde ik op uit mijn stoel toen hij in de laatste aflevering een vrij steile helling af moest en daarbij keihard op zijn hoofd viel. Maar gelukkig geen hersenschudding!
  Door deze serie ga je echt kijken naar je omgeving wat er veranderen moet voor gehandicapte medemensen.

  Bij ons vorige huis in Almere Buiten kon je niet binnenkomen met een rolstoel. Zowel bij de voordeur als via de tuin moest je altijd een heel rare bocht nemen voordat je binnen was. Mijn moeder -in rolstoel- moest dan gaan staan, een paar passen met haar looprek nemen en dan kon ze weer gaan zitten. Gelukkig was ze nog wel in staat een paar pasjes te maken.
  Ons huidige huis in Almere stad (2e verdieping) is wel bereikbaar met de lift via de fietseningang, maar de woning zelf heeft een 20 cm hoge drempel, dus ook niet rolstoel toegankelijk.
  Dit zijn 2 voorbeelden uit mijn directe omgeving, maar als je om je heen kijkt zijn er voorbeelden genoeg.
  Denk maar eens aan reizen met het OV. Dat zal ook wel niet gemakkelijk gaan.

  Daarom heel goed dat Mari en het team deze serie gemaakt hebben en ik hoop dat er nog een vervolg op komt.

  Groet Yolanda.

Geef een reactie