Efteling wijzigt beleid, bezoekers met handicap zelfstandig in attractie met artsenverklaring

Attractiepark De Efteling past beleid aan, Bas is ‘blij met aanpassing’.

Attractiepark De Efteling in Kaatsheuvel heeft het beleid voor mensen met een handicap aangepast. Dat is op de website van het attractiepark te lezen. Het park heeft verschillende voorzieningen voor mensen met een beperking waar ze vanaf nu met een zogeheten faciliteitenkaart van gebruik kunnen maken. Om voor die kaart in aanmerking te komen is een verklaring van een arts nodig.

Met die kaart hoeven bezoekers met een beperking onder meer geen gebruik meer te maken van de gewone wachtrij, maar mogen samen met hun begeleiders via de speciale toegankelijke ingang naar binnen. Een uitzondering op de aanwezigheid van een begeleider wordt gemaakt als een (onafhankelijk) arts verklaart dat je zelfstandig de attractie kunt bezoeken en ook in geval van een ontruiming de attractie zelfstandig kunt verlaten.

Boze Bas
De aanpassing is ook goed nieuws voor Bas van den Dikkenberg uit Houten. Bas was boos omdat hij per se mét een begeleider via de speciale ingang naar binnen moest, terwijl hij juist zelfstandig het park in wilde.

Bas heeft als gevolg van een ongeluk een beperkte longfunctie. Met een slangetje is hij met een zuurstoftank verbonden. Het hele apparaat weegt negen kilo die hij in sommige attracties moest mee nemen. Vanaf dit jaar mocht hij geen gebruik meer maken van de mindervalideningang bij attracties omdat hij alleen het park bezocht.

Verklaring
Op de verklaring die een (onafhankelijk) arts moet invullen voor de faciliteitenkaart is er een mogelijkheid om in te vullen of iemand zelfstandig een attractie kan bezoeken en weer verlaten. “En dat kan ik”, zegt Van den Dikkenberg: “Dit is goed nieuws. Precies wat ik wilde. Ik ben blij dat de Efteling deze aanpassing heeft willen doen. Dit geeft mij en vele anderen met een beperking weer hun zelfstandigheid terug.”

(Bron: Omroep Brabant)

Facebook Twitter Email

  7 comments for “Efteling wijzigt beleid, bezoekers met handicap zelfstandig in attractie met artsenverklaring

 1. Edwin
  14 maart 2017 at 11:33

  Sorry, ben blij voor die meneer, maar de Efteling heeft geen *** te maken met mijn medische gegevens. Waar komen deze gegevens allemaal terecht, wie heeft er inzicht in?

  • marion
   18 maart 2017 at 10:51

   is toch alleen maar een pasje waarop staat dat je zelfstandig gebruik mag maken van attracties, daar staat echt je hele medische geschiedenis niet op hoor.
   en dat pasje krijg je alleen maar doordat een arts dat goedkeurt.

 2. Anna Radosz
  14 maart 2017 at 18:19

  Te belachelijk voor woorden. De efteling heeft niets te maken met mijn medische gegevens. Je weet nooit waar het terecht komt en wie het allemaal in kan zien. Dat deze meneer er mee gebaat is oke. Maar wat voor moeite wat je moet doen zeg om een gezellig dagje uit te hebben. Pfft

  • miep
   6 september 2018 at 15:44

   Kan ik me voorstellen dat jij je medisch gegevens niet wil afgeven…Als je niks te verbergen hebt boeit het toch niet mevrouw Radosz,maar je weet wel beter en meerder mensen met jou…

 3. Eduardo
  14 maart 2017 at 20:36

  Wie zegt dat ze je hele medische verleden moeten weten? Volgens mij vragen ze alleen om een verklaring van een arts dat jij zelfstandig een attractie in en uit kan. Meer niet! Dus een verklaring en dat is volgens mij geen medisch dossier? Want dat zou tegen de wet zijn.

 4. Dieneke
  16 maart 2017 at 02:02

  Nou vind het wel een goed plan alleen snap ik niet dat het een onafhankelijke arts moet zijn want hoef toch niet veel geld voor een externe arts neer te leggen voor een dagje pretpark wat ik ook wel vind is de entree prijs zou nog wel wat goedkoper kunnen zijn want zijn best een hoop attracties waar je als rolstoeller niet in kan dus en vind dat zoiets 2 begeleiding toe gestaan moet worden denk aan een vader en moeder met gehandicapte kind broertjes en zusjes moeten altijd mee kunnen als er mensen zijn die klagen)(ruilen!!)
  Ik heb er vroeger voor gezorgd dat er twee begeleiding mee mocht omdat ik vond uitgaande van vader en moeder met een kind met beperkingen dan is het niet leuk als papa of mama alleen in rij moet staan pretpark doe je samen! Wij hebben niet gevraagd om een beperking en omdat mensen soms een zieke geest hebben ruzie gaan maken in de rij want jaren geleden in die zelfde brief gaf ik aan ons als ieder ander te behandelen en rijen zo makem dat wij rolstoel gebruikers ook in de rij konden de efteling was bang. Dat dit op ruzie uit liep en dat de efteling met een kaart komt is omdat er gekken zijn die misbruik maken bijvoorbeeld een kind in een leen stoel zetten en zo voorrang krijgen te zot voor woorden maar heb het zelf gezien! Dus ja we kennen het spreekwoord het zijn de slechte die het voor de goede verzieken dat is gewoon zo

 5. willem heitlager
  15 september 2018 at 22:02

  weet toch zeker zelf wel wat ik kan of niet en waar mijn limieten liggen en als ik deze niet zou weten ga ik ook niet naar de klefteling
  maar vragen ze dit ook aam de validen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *