De drempelhulp. Het lijkt zo’n simpel attribuut. Gewoon een stalen hellinkje over een deurdrempel heen. That’s it! Teamleider advies Rob Goedvolk van Welzorg Woning op Maat weet echter beter en gunt ons een kijkje in de wereld van… de drempelhulp.
Rob: “Kijk, je kan bij de Gamma best goedkoop een hellingplaatje kopen dat 20 cm breed is en dat op een hoogte leggen van 10 cm. Dan ben je misschien in eerste instantie goedkoop uit maar jouw drempelhulp is dan een drempel-obstakel geworden, omdat die helling aan weerszijden van de oorspronkelijke drempel veel te stijl is geworden.”
De boodschap is duidelijk. Natuurlijk heeft Welzorg Woning op Maat gestandaardiseerde drempelhulpen, maar niet zelden moeten deze aangepast worden aan een bestaande situatie. En dan komen de specialisten van Welzorg Woning op Maat in beeld. Rob: “Soms kan de drempel verwijderd worden en vervangen we die door een drempelvervanger die uiteraard naadloos aansluit aan de bestaande vloerbedekking. Maar als een drempel ook de functie heeft van een waterkering, bijvoorbeeld bij een douchecel, dan is weghalen geen optie, omdat anders het douchewater onder de badkamerdeur het huis instroomt.
Betreft het een waterkering bij een schuur, waar bijvoorbeeld scootmobielen staan en er geen wateroverlast van buitenaf is te verwachten, dan kunnen we zo’n hoge drempel wel weghalen en plaatsen we een aangepaste deur terug.”
Bouwbesluit
Dat de drempelhulp in al zijn eenvoud toch een bloedserieuze zaak is, blijkt ook dat hij voorkomt in een heus bouwbesluit van de overheid. Rob: “Afhankelijk van de hoogte wordt daarin ook de bijbehorende hellingshoek omschreven. Want hoe hoger de drempel hoe ‘flauwer’ de hellingshoek moet zijn. Ook dat moet weer in een bepaalde verhouding zijn. De drempelhulp heeft trouwens ook een maatschappelijk voordeel. Onze wat oudere cliënten wonen vaak al 30-40 jaar in dezelfde woning. Maar met het klimmen der jaren komt er een rollator in beeld. Met drempelhulpen in en om het huis kunnen die mensen langer in hun vertrouwde woning blijven wonen.”
Drempelhulpen zijn er in alle soorten, materialen, al dan niet geperforeerd voor de nodige waterafvoer, ach noem maar op. Dat maakt het ook geschikt voor spectaculaire balkonverhogingen. Rob: “Bij luxe appartementen ligt de balkonvloer vaak veel dieper dan de vloer in de woonkamer. In plaats van een drempelhulp, verhogen wij de complete balkonvloer met een waterdoorlatende composietvloer, die dan op gelijke hoogte komt met de kamervloer. Dan krijg je ook weer te maken met het bouwbesluit en moet die balustrade eveneens verhoogd worden tot de voorgeschreven 1.30 cm. En ook dat doen wij uiteraard.”
Deze pagina wordt u aangeboden door Welzorg Woning op Maat.
Dit artikel is te vinden in Support Magazine editie 3-2022. Wil je meer lezen over Welzorg? Neem via onderstaande knop een abonnement op Support Magazine! Nu extra voordelig en met welkomstcadeaus.