Boer met dwarslaesie (en 829 kalveren)

Boer Kroneman is back in
business.
Foto: Richard van Herwaarden

Stel; na een verpletterende val zit je met een hoge dwarslaesie. Is het dan een logische gedachte om vanuit je rolstoel 829 vleeskalveren te gaan houden? Boer Rein Kroneman uit Nunspeet vond van wel. En deed het dus dan maar ook.

Rein Kroneman is een bezig mannetje. Altijd al geweest. Stammend uit een agrarisch geslacht wilde hij het familiebedrijf voortzetten en uitbreiden. Daarnaast zat hij als metselaar annex timmerman in de bouw. Tijdens die werkzaamheden ging het in 2007 afgrijselijk mis. Van een hoogte van vijf meter viel hij door een dak en tijdens zijn val kwam hij in aanraking met een stalen veevoederbuis om tenslotte op de betonnen stalvloer neer te kwakken. De schade aan de toen 39-jarige Kroneman was meer dan aanzienlijk; op drie plaatsen, C2, C6 en C7, was zijn nek gebroken en op zes punten was er sprake van botbreuken, inclusief een schedelbasisfractuur. Het leidde tot een ziekenhuisverblijf van drie maanden, waarin een aantal longontstekingen en helse pijnen zijn fysiek verder ondermijnden. Na die drie maanden kon hij aan zijn revalidatie beginnen in het Utrechtse revalidatiecentrum De Hoogstraat.

Knokken in het revalidatiecentrum
Rein: “De eerste week had ik het daar – met name mentaal – verschrikkelijk moeilijk. Maar op een gegeven moment kreeg ik toch de kick van ‘We gaan ervoor!’, want het leven houdt niet op na een ongeval of een dwarslaesie. Vanaf dat moment heb ik keihard geknokt en een hele goede tijd gehad in het revalidatiecentrum. De artsen en het personeel zijn daar enorm inspirerend en ik had ook geweldig veel steun aan mijn vrouw, mijn gezin en mijn geloof. Bovendien heb ik tijdens mijn revalidatie zo’n 1000 kaarten gehad. Dit alles bij elkaar had een hele positieve uitwerking op mijn revalidatie.”

Om zich te oriënteren op het mogelijk voortzetten van zijn veeteeltbedrijf, bezocht Kroneman een kippenboer met een lage dwarslaesie in de Flevopolder. Rein: “Die man sprong in een vloek en een zucht op zijn quad en scheurde ermee weg. Ik dacht: ‘Wat jij met een lage laesie kan, kan ik met een hoge! Moet jíj eens even opletten!'”

Wil je meer lezen over boer Rein? Je kunt het gehele artikel vinden in de nieuwe augustus-editie van Support Magazine, waar je een gratis proefnummer van aan kunt vragen. Meteen een abonnement nemen kan natuurlijk ook.

Facebook Twitter Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *