Bij Pakhuis de Zwijger in gesprek over Toegankelijk Amsterdam

28 september 2018 - Redactie Support Magazine

Naar het theater, een restaurant of een festival - voor mensen met een beperking is dit vaak een hele opgave. Omdat je simpelweg niet naar binnen kan, omdat er een onleesbare menukaart of plattegrond is, omdat er slechte akoestiek is of omdat het toilet te klein is. Vele simpele oplossingen die een café, restaurant of evenementenbezoek kunnen veraangenamen blijven toch uit. Hoe toegankelijk is Amsterdam nu echt? En hoe zorgen we dat gebouwen en evenemententerreinen toegankelijk zijn en blijven?

Publiek, beleidsmakers en experts gaan op woensdag 3 oktober om 20:00 uur in gesprek over praktische oplossingen voor een toegankelijk Amsterdam.

Gespreksdeelnemers

  • Hoe staat Amsterdam op het gebied van toegankelijkheid voor mensen met een beperking ervoor? En wat zijn de ambities van het huidige college? Wethouder Marjolein Moorman verzorgt de aftrap van de avond en gaat in gesprek over een toegankelijk Amsterdam.
  • Bij veel musea bestaat de wens om de thema’s toegankelijkheid en inclusie op te pakken, maar vaak ontbreekt de kennis en ervaring om concrete aanpassingen door te voeren. Marleen Hartjes is werkzaam bij het Stedelijk Museum Amsterdam en het Van Abbemuseum in Eindhoven en projectleider bij Studio I. Vanuit haar jarenlange ervaring gaat zij met jou in gesprek over hoe culturele plekken toegankelijk gemaakt kunnen worden voor mensen met een beperking.
  • Uitgaansgelegenheden zoals clubs en festivals zijn lastig te betreden voor mensen met een beperking. Niels de Geus is medeoprichter van CLUB AIR in Amsterdam en heeft onder andere Milkshake en Amsterdam Open Air festival opgezet. Hij vertelt meer over hoe zij festivals toegankelijk proberen te maken voor iedereen met een beperking.
  • Welke fysieke ingrepen kunnen een festival bezoek veraangenamen? En hoe zorgen we naast fysieke toegankelijkheid ook dat het sociale aspect wordt meegenomen? Schrijver, trainer en ervaringsdeskundige Naomi Doevendans vertelt ons meer over haar ervaring op festivals en gaat in gesprek over een toegankelijk Amsterdam. Het Amsterdamse Bostheater heeft op verschillende manieren hun toegankelijkheid proberen te verbeteren. Zo hebben zij een lift in de tribune gebouwd en zijn er koptelefoons voor slechthorenden aanwezig. Gwen Bakker vertelt hier meer over.
  • Maar om te kunnen recreëren moet je er wel eerst komen. Juist op de weg van A naar B zijn er genoeg drempels om van je uitje af te zien. Hugo van Ballegooijen werkt bij de gemeente Amsterdam en ontwikkelt momenteel een applicatie waarmee mensen met een beperking kunnen zien hoe zij naar hun bestemming komen

ADL-hulp

Indien gewenst is er tussen 19:30 – 20:00 en na afloop (rond 22:00 uur) van het programma iemand aanwezig om u van en naar de tram of bushalte te begeleiden. In het gebouw is een invalidentoilet aanwezig en de zaal is toegankelijk via trap en lift. Tijdens het programma is een doventolk en schrijftolk aanwezig. Indien je specifieke ADL-hulp wenst kun je contact opnemen via robbert@dezwijger.nl.

Reserveer je plaats via de website. Hier vind je ook meer informatie.

Altijd op de hoogte blijven?