April Ranshuijsen (46) ging afgelopen voorjaar voor het eerst in haar eentje kamperen. In haar Ford Transit trok ze naar de Biesbosch. Samen met Bever Autoaanpassingen maakte ze van haar dagelijks vervoermiddel meer en meer een campertje.

April werkt als adviseur diversiteit & inclusie en is gemeenteraadslid voor GroenLinks in Nijmegen. Zo’n 15 jaar geleden kwam ze voor het eerst bij Bever Autoaanpassingen. “Voor mijn opleiding in Rotterdam kreeg ik via het UWV een Volkswagen Transporter te leen,” vertelt ze. “Qua aanpassingen viel het mee: een rolstoellift voor mijn handbewogen rolstoel en aankoppelhandbike. Bever heeft die aanpassingen toen gedaan en daar is onze relatie begonnen.”

April Ranshuijsen Natuurfotografie is een grote hobby van April. (© Richard van Herwaarden)

Door haar licht progressieve spierziekte heeft April inmiddels een elektrische rolstoel en net wat andere aanpassingen nodig. “Ik heb nu een mooie Ford Transit. Met elektrische deuren, een rolstoellift, en waar ik eerst overstapte op de bestuurdersstoel, blijf ik nu in mijn rolstoel. Die zet ik heel makkelijk vast op de bestuurdersplek.” Omdat de bus zoveel ruimte biedt, zag de Nijmeegse ook mogelijkheden een wens in vervulling te laten gaan: kamperen. Ze vertelt het met een grote glimlach: “Afgelopen jaar ben ik vaak bij Bever geweest om te kijken of dat mogelijk was en zij vinden het dan superleuk om mee te denken. Het zal nooit een echte camper worden, met alles ingebouwd, simpelweg omdat ik ook ruimte nodig heb voor mijn elektrische rolstoel. Maar heel veel zit er inmiddels wél in.”

April Ranshuijsen Handig gebruik van het oprijrooster. (© Richard van Herwaarden)

Veldbed

Wat begon met een simpel chemisch toiletje, is inmiddels uitgebreid met een grote stellagekast boven een van de wielkasten. “Dat was een beetje loze ruimte, maar in die kast kan ik nu kratjes, tassen en mijn opklapbare veldbed kwijt. Mijn hobby is natuurfotografie, ik ben dus veel buiten in de natuur. En dan is het handig dat ik ook mijn fotoapparatuur goed kan opbergen. Samen met Bever gaan we steeds een stapje verder, kijken we steeds hoe de ruimte zo goed mogelijk te benutten. Als ik weer iets bedacht heb, klop ik bij Bever aan en het is ze nooit te veel. Ze zijn heel relaxed daarin. En met de oplossingen die ze bedenken, ga ik dan op pad. Want ‘zomaar’ kamperen gaat niet; ik moet goed plannen om niet uitgeput te raken. Dus ben ik eerst gaan oefenen met iemand erbij. Elke keer kwam ik weer iets tegen dat niet zo handig was. Natuurlijk heb ik wel gedacht dat het nooit zou lukken om in m’n eentje te kamperen. Maar door steeds kleine stapjes te zetten en steeds weer goed voor te bereiden, durfde ik het dit voorjaar - na vijf, zes keer met andere mensen erbij - aan om alleen te gaan.”

April Ranshuijsen In de stellagekast kan April kratjes, tassen en haar opklapbare veldbed kwijt. (© Richard van Herwaarden)

Vrijheid

Waarom April graag kampeert? “Het kernwoord voor alles is bij mij vrijheid. Ik ben ondernemend, hecht waarde aan doen wat ik wil. Ik vind het heerlijk om op pad te zijn, in de natuur. Ik vind het leuk om met vrienden iets te doen, maar ik kom pas echt tot rust als in een dag of wat in de natuur ben. Had ik geen spierziekte gehad, was ik waarschijnlijk met een backpack de wereld rondgetrokken,” zegt ze. Om er lachend aan toe te voegen: “Je kunt wel zeggen dat mijn grote bus mijn backpack is. Het is mooi dat ik samen met Bever al zover gekomen ben. Het is echt een fijne club, hun mindset is goed. Ze gaan verder dan puur de aanpassingen die je nodig hebt om auto te rijden. Daardoor heb ik nu de vrijheid om te doen wat ik wil.”

Deze pagina wordt u aangeboden door Bever Autoaanpassingen.

Altijd op de hoogte blijven?