Zwitsers implantaat laat mensen met gedeeltelijke dwarslaesie weer lopen

Foto via Sint Maartenskliniek

De Sint Maartenskliniek heeft deze week een bijzonder revalidatietraject afgerond. Gert-Jan (35 jaar) heeft een gedeeltelijke dwarslaesie en kan inmiddels weer lopen met behulp van elleboogkrukken en een implantaat in zijn rug. Dit traject was onderdeel van een studie van de Zwitserse neurowetenschapper professor Grégoire Courtine, die de revolutionaire nieuwe techniek ontwikkelde. Gert-Jan nam als eerste in Nederland deel aan deze studie.

De Zwitserse onderzoeker Grégoire Courtine, verbonden aan het Swiss Federal Institute of Technology (EPFL) van Lausanne, doet al ruim tien jaar onderzoek naar zenuwbeschadigingen en dwarslaesie. Zijn onderzoek draait om het vinden van een nieuwe manier om beschadigde zenuwen weer te kunnen aansturen. Hij slaagde erin om met een implantaat (sonde) de hersenprikkels voor bewegen door te zenden naar gedeeltelijk verlamde benen. In 2016 zocht hij samen met het Nederlandse bedrijf GTX medical naar patiënten, om te kijken of de technologie ook kon worden toegepast op mensen. Daarbij kwam direct de Sint Maartenskliniek in beeld, die Gert-Jan benaderde voor deelname aan dit unieke onderzoek.

Sonde in ruggenmerg
Gert-Jan, die zeven jaar geleden een dwarslaesie kreeg, verbleef een half jaar in Zwitserland. Daar werd hij geopereerd en kreeg hij een sonde in zijn ruggenmerg en een soort pacemaker in zijn buikholte. Daarmee kan het ruggenmerg elektrisch worden gestimuleerd. In combinatie met intensieve fysiotherapie bleek dat Gert-Jan in staat was om weer te lopen.

Doorontwikkeling van technologie
Met de publicatie van het onderzoek van professor Courtine in Nature, is de proef met Gert-Jan succesvol afgesloten. Hij heeft dankzij het onderzoekstraject aanzienlijke vooruitgang geboekt en kan momenteel met krukken lopen: “Ik ben door alle inzet van de afgelopen jaren veel zelfstandiger geworden, maar het kost ook nog steeds erg veel inspanning om stappen te zetten. Met de doorontwikkeling van deze technologie zal dat in de toekomst vast vlotter gaan.”

(Bron: Nationale Zorggids/Sint Maartenskliniek)

Facebook Twitter Email

  4 comments for “Zwitsers implantaat laat mensen met gedeeltelijke dwarslaesie weer lopen

 1. pascale
  1 november 2018 at 18:25

  Dit is echt een fantastische ontwikkeling voor mensen met een incomplete dwarslaesie.

  Wat moet ik doen om te kijken of mijn man hiervoor in aanmerking kan komen?

  Groetjes pascale van Dopperen

  • 1 november 2018 at 18:57

   Hallo Pascale, daar kun je het beste de eigen arts of de Sint Maartenskliniek voor kunnen contacteren. Klik hier voor de contactpagina van de Sint Maartenskliniek.

 2. Yvet
  4 november 2018 at 11:42

  Zelfs met een complete dwarslaesie geeft deze operatie mensen een betere doorbloeding in de onder ledematen, dus geen doorlig wonden meer, ook de temperatuur huishouding word verbeteerd. Mijn schoonzoon heeft via fonds en acties 72.000 euro bij elkaar gekregen om deze operatie in switserland te doen, 4 jan gaat het geburen.

 3. Martin Hof
  30 maart 2019 at 20:10

  Hallo mijn zoon heeft door een motor ongeluk een incomplete dwarsleasie gekregen. Hij was toen nog maar 25 jaar. Dit wat er gebeurt in Zwitserland geeft ons toch weer wat vertrouwen in de toekomst. Maar een van onze grote vragen is of door een operatie ook het incontinentie probleem behandeld kan worden?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *