Zwemmer Rogier Dorsman verovert tweede Europese titel

23 april 2024 - Robin Wubben
Mathilde Dusol
Parazwemmer Rogier Dorsman is Europees kampioen geworden op de 100 meter vlinderslag. Na het goud op de 50 meter vrije slag was het al de tweede Europese titel voor de 24-jarige Amersfoorter. In totaal won de Nederlandse ploeg op de tweede WK-dag twee gouden, een zilveren en twee bronzen medailles.

Met twee keer goud is Dorsman zijn Europese kampioenschappen sterk begonnen. In de komende dagen komt hij op nog vijf onderdelen in actie in de S11-handicapklasse. Op al die afstanden heeft hij eerder al aangetoond bij de besten van de wereld te horen. Vorig jaar kende de drievoudig paralympisch kampioen een zeer succesvol WK, met zes medailles op zeven onderdelen.

Lisa Kruger

Naast Dorsman kroonde ook Lisa Kruger zich op de tweede dag van de EK in Funchal tot Europees kampioen. Zij was de beste op de 200 meter wisselslag (SM10). “Ik wilde onder de 2:30 zwemmen, dat is gelukt. Deze kampioenschappen zijn vooral een stap richting de Paralympische Spelen. Daar wil ik onder mijn persoonlijk record (2:27.20) zwemmen, in een perfecte wereld zelfs onder het wereldrecord. Maar dat gat is nog groot.” Het wereldrecord staat op naam van landgenote Chantalle Zijderveld (2:24.85).

Zilver en brons

Thomas van Wanrooij zwom op de 100 meter schoolslag (SB13) naar het zilver. Hij hoefde alleen de ontketende Taliso Engel voor zich te dulden. De Duitser verbeterde zijn eigen wereldrecord. Marc Evers won op de 100 meter rugslag (S14) het brons. Met zijn tijd van 1:00.59 bleef hij slechts 0.17 seconden boven zijn beste tijd. Dat Nederlands record stamt al uit 2015. 
Brons was er ook voor Thijs van Hofweegen, die als derde aantikte op de 100 meter vrije slag (S6). Een dag eerder deed de 27-jarige Amersfoorter dat ook al op de 100 meter rugslag. 

Bron: ParaNieuws

Altijd op de hoogte blijven?