Zorginstituut beoordeelt MS-wonderpil opnieuw

Foto via Pixabay

De ‘wonderpil’ die de ziekte MS verlicht, wordt sinds kort niet meer vergoed. Na protest van patiënten gaat het Zorginstituut het medicijn nu opnieuw beoordelen. Minister Bruins wil dat de fabrikant het middel tijdelijk gratis levert.

Twee dagen geleden kondigde minister Bruno Bruins van medische zorg aan dat het Zorginstituut opnieuw onderzoekt of het medicijn werkt zodat het weer vergoed kan worden, terwijl zij het medicijn al twee keer afwezen. Het is een unicum dat dit voor de derde keer gebeurt.

Het middel is volgens het Zorginstituut niet bewezen beter dan andere behandelingen in Nederland, maar het medicijn is wel duurder. Volgens een aantal patiënten werkt het middel juist uitzonderlijk goed.

Voor veel patiënten maakt het medicijn het verschil tussen wel of geen rolstoel. Daarnaast heeft het effect op de vermoeidheid waar veel van hen last van hebben, op de cognitie, en de werking van de armen. Ook neurologen willen nieuw onderzoek.

Tijdelijk vergoed
Patiënten kregen het middel tijdelijk vergoed terwijl de eerste onderzoeken liepen. Toen het zorginstituut te weinig bewijs voor de toegevoegde waarde zag, ontstond er een acuut probleem met de vergoeding. Het middel wordt nu niet meer vergoed uit het basispakket, patiënten moet het zelf betalen. Pas als het derde onderzoek bewijs levert, kan dat weer wel.

Fabrikant BioGen levert in het komende half jaar nieuwe resultaten aan bij het Zorginstituut. Die gaat de resultaten ‘bloedserieus’ beoordelen, aldus een woordvoerder. Maar geven ze patiënten geen valse hoop, als ze het al twee keer afwezen? “Nee”, zegt hij. “Het is van belang dat wij een heel goed oordeel vellen voordat medicijnen in het pakket komen. We zijn met 17 miljoen Nederlanders, je kan niet alles vergoeden. Daarvoor is een goede onderbouwing nodig en wij beoordelen de nieuwe onderzoeken daarop.”

Gratis
Minister Bruno Bruins zei donderdag in de Tweede Kamer dat hij Fampyra niet kan vergoeden tot het Zorginstituut met haar nieuwe oordeel komt. Hij wil dat fabrikant BioGen het komende half jaar Fampyra gratis levert. De Kamer drong gisteren bij Bruins aan om een uitzondering te maken, zodat de patiënten niet zonder Fampyra zitten of het uit eigen zak moeten betalen. Volgens Bruins is dit wettelijk niet mogelijk, omdat het in het basispakket alleen medicijnen vergoed worden die bewezen effectief zijn.

Het is waarschijnlijk geen toeval dat Fampyra onlangs veel goedkoper is geworden. Waar het eerder 240 euro per maand kostte, is een patiënt nu 165 euro kwijt per vier weken. MS-patiënten boden eerder een petitie aan in de Tweede Kamer, met meer dan 41.000 handtekeningen om Fampyra terug in het basispakket te krijgen.

(Bron: Trouw)

Facebook Twitter Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *