Zitskiër Jeroen Kampschreur wint zilver, Niels de Langen verrast met brons

Jeroen Kampschreur. Foto: OIS/Simon Bruty.

De Nederlandse zitskiërs Jeroen Kampschreur en Niels de Langen gingen als medaillekandidaten naar de Paralympische Spelen. Op de eerste twee onderdelen belandden ze net naast het podium, maar op de supercombinatie was het maandag raak met zilver en brons. De boezemvrienden hielpen Team NL daarmee aan de eerste medailles in Peking. Dat meldt het AD.

“Zilver met een gouden randje”, zegt Kampschreur direct. De zitskiër kwam voor goud, maar is zielsgelukkig met zijn zilveren plak. “Ik moest nogal wat risico nemen”, verklaart hij zijn blijdschap. “Ik had voor de laatste run afgesproken met mijn coach om voor zilver te gaan. Maar toen was ik bij het tweede poortje en dacht ik ‘ja, dat wil ik gewoon niet doen, ik ga gewoon alles op alles zetten’. Dan komen er bij die risico’s ook fouten kijken, maar ik was wel als snelste beneden.”

Valangst
Bijna ging het mis voor Kampschreur, toen hij wat omhoog kwam van de grond. De 23-jarige atleet, bezig aan zijn tweede Spelen, raakte er niet door van streek. “Ik zie in een split second in plaats van de piste de blauwe lucht en de punt van mijn ski. Dat is even schrikken, maar daarna moet je direct weer in die focus.”

Randje opzoeken
Kampschreurs trainingsmaat en concurrent Niels de Langen heeft wat dat betreft vier jaar geleden een harde les geleerd. “Blijven staan is key“, aldus de bronzenmedaillewinnaar. “Na de eerste run stond ik vierde, daar heb je niks aan. Dus zocht ik het randje op, dan maar alles of niets.”

– Artikel gaat verder onder het Instagrambericht –

Het werd alles voor De Langen: “Echt bizar, ik besef het nog niet echt. Deze medaille staat symbool voor mijn groei en de kwaliteit die ik helaas nog niet eerder op paralympisch niveau heb kunnen laten zien. Tot vandaag. Persoonlijk dus ook wel een stukje voldoening, sweet revenge“, lacht De Langen.

Jonkies
Zoete wraak dus, na de deceptie vier jaar geleden. De vlag hangt er nu sowieso anders bij, merken ook de beide zitskiërs. Kampschreur: “We waren jonkies toen, in 2018. Dan is elke medaille een feest. Maar nu zijn we al een paar jaar wereldtop, dus dan wordt er ook gewoon verwacht dat we wereldtop zijn op de Spelen.”

Lees meer op de website van het AD.

Alles te weten komen over gehandicaptensport op amateur- en paralympisch niveau? Neem een abonnement op Support Magazine!

Niels De Langen. Foto: OIS/Simon Bruty.

(Bron: AD.nl)

Geef een reactie