Een zelfstandige en onbezorgde dag in Amsterdam

Stefan Buitenhuis met de handbike

Fietsverhuurder Quality Bike Rent in de Amsterdamse binnenstad heeft voor vrijwel ieder mens met een beperking een passende fiets. Of je nu een driewieler nodig hebt, een handbike of een tandem, in de spiksplinternieuwe zaak van Harold Hofland staan ze klaar. Van de verhuurder krijg je er een zorgvuldig uitgestippelde aangepaste fietsroute bij. Redacteur Stefan Buitenhuis nam de proef op de som.

Fietsen door Amsterdam; langs de Dam, het Tuschinski, de Beurs van Berlage, het Vondelpark en over de talloze bruggetjes over de grachten. Voor veel toeristen is het de manier om Amsterdam te ontdekken. Maar dit is niet voor iedereen mogelijk, want probeer maar eens een aangepaste fiets te huren die bij jouw beperking past. En als jij van ver voor een dagje of weekend naar Amsterdam komt, is het ook niet altijd handig om je aangepaste fiets, tandem of handbike mee te nemen. Laat staan als je vanuit het buitenland de hoofdstad van Nederland wilt bezoeken. “Dat moet anders”, dacht Harold Hofland toen hij met zijn fietsverhuurbedrijf, Quality Bike Rent Amsterdam, begon.

Trots
Het stucwerk is nog nauwelijks droog in de spiksplinternieuwe zaak van Harold Hofland aan de Peperstraat. Hij huurt het oude pand in het centrum van de stad – zo’n tien minuten lopen van het Centraal Station – nog maar een paar weken en heeft er veel aan moeten opknappen. Harold vertelt vol trots over zijn plannen: “Hier komt een balie en hier stellages waar we de bijzondere fietsen op kunnen plaatsen. We gaan ook gewone fietsen verhuren en die komen hier achterin te staan. En kijk, we hebben ook een rolstoeltoegankelijk toilet voor mensen die hier een aangepaste fiets komen huren.”

Fietsen verhuren
Het huren van een fiets wordt veel gedaan in Amsterdam. Zowel nationale als internationale toeristen maken gebruik van zo’n fiets om zich makkelijk door de stad te verplaatsen. Ook voor Harold is het verhuren van ‘normale’ fietsen de grootste bedrijfsactiviteit, maar hij was geraakt door verhalen van mensen met een beperking die weinig mogelijkheden hebben voor leuke uitjes, vaak door een gebrek aan voorzieningen. “Op internet zag ik dat er een grote behoefte is bij mensen met een beperking om leuke dingen te doen in steden, maar dat die er vaak niet zijn. Ja, je kunt wel een boottocht doen door de grachten van Amsterdam, maar verder is er niet zoveel. Dus ben ik ook fietsen gaan verhuren voor mensen met een beperking.”

Wil je alles weten om deze lente of zomer een fietstocht door Amsterdam te maken? Je kunt het gehele artikel vinden in de nieuwe editie van Support Magazine, waar je een gratis proefnummer van aan kunt vragen. Meteen een abonnement nemen kan natuurlijk ook.

Facebook Twitter Email

  2 comments for “Een zelfstandige en onbezorgde dag in Amsterdam

 1. Paula
  20 april 2018 at 20:58

  Hartstikke fijn dat er aangepaste fietsen te krijgen zijn. Nu nog de winkels. Iedere winkel heeft van de gemeente een oprijdplaat gekregen. Helaas zijn er maar zeer weinig winkels die er gebruik van maken. Daarom mijd ik Amsterdam, ook al zijn er nog zo’n leuke dingen te doen of tentoonstellingen te zien. Ik ga niet moeilijk doen om een winkel in te komen als er geen oprijdplaat of iets dergelijks is.
  Jammer voor hen, zij lopen mijn uitgaven mis.
  Misschien leest iemand dit die in Amsterdam in een winkel werkt en zijn hersens gaat gebruiken? Zou heel leuk zijn.

  • Mariska
   20 april 2018 at 21:41

   Op de Haarlemmerdijk in Amsterdam heeft de winkeliersvereniging afgesproken dat de oprijplaten daar wel gebruikt worden. Goed dat ze daar aandacht aan hebben besteed, de winkels zijn daardoor toegankelijk voor rolstoelen en rollators.
   Voor scootmobielen zijn de winkels te klein behuisd, met vaak smalle ingangen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *