Wereldrecord voor verspringer en parasporter Joël de Jong

8 juli 2024
Fotograaf: Mathilde Dusol

Atleet en parasporter Joël de Jong heeft afgelopen weekend een wereldrecord gesprongen in het Duitse Leverkusen. De 22-jarige Harlinger landde pas na 7,67 meter, ruim 40 centimeter verder dan het oude record van de Duitser Leon Schäfer. Het gaat om het wereldrecord verspringen in de T63-klasse (voor atleten met een enkele amputatie boven de knie).

Voor De Jong was het meteen in zijn eerste sprong in Leverkusen raak. Ook in zijn volgende vijf pogingen sprong de Nederlander verder dan het oude wereldrecord van Schäfer. Ook de Deen Daniel Wagner (7,45 meter) sprong verder dan de beste prestatie tot dan toe. Schäfer zelf kwam in zijn thuisland tot 7,17 meter.

Nieuwe blade

De Jong kende de afgelopen maanden wat problemen met zijn materiaal. Tot twee keer toe brak zijn springprothese in trainingen bij de afzet. Sinds een paar weken traint hij met een nieuwe blade – dikker en sterker dan zijn vorige. Het resultaat is er meteen. ‘Ik ben ontzettend blij met dit resultaat’, liet De Jong na zijn recordsprong weten. ‘Ik kan niet geloven dat dit gebeurd is.’

Bron: ParaWatcher, NOS

Altijd op de hoogte blijven?