“Het is geweldig: ik kan weer sporten”

Welzorg Shop

Hij was altijd erg sportief, tot een partiële dwarslaesie daar een einde aan maakte. Amsterdammer Sinclair Tilborg (49) trainde daarna nog wel zijn bovenlichaam, meer niet. Via Uniek Sporten Uitleen en de Welzorg Shop kreeg hij onlangs zijn sportieve leven terug. “En nu wil ik verder,” zegt hij. “Ik wil weer doen wat ik altijd gedaan heb.”

Sinclair Tilborg. Foto: Richard van Herwaarden

Sinclair noemt een indrukwekkende lijst sporten op die hij gedaan heeft: “Voetbal, korfbal, tennis, honkbal, badminton, tafeltennis… Alles met een bal vind ik leuk. En in elke sport was ik ook redelijk goed. Ik bleef alleen nooit lang bij één sport hangen,” zegt hij. “Ik heb een opleiding gevolgd in de richting recreatiesport, dus het was niet alleen mijn hobby.” Toen Sinclair 21 jaar geleden een gedeeltelijke dwarslaesie opliep, zag hij zijn sportleven echter in één klap verdwijnen. “Ik heb altijd gehoord dat ik niet meerdere hulpmiddelen mocht. Toen ik bijvoorbeeld een aangepaste auto nodig had, moest ik mijn oude handbike inleveren. Pas toen mijn ergotherapeut zei dat ik wél een extra hulpmiddel mocht aanvragen als het was om te sporten, ben ik er werk van gaan maken.”

Sinclair met zijn vaste tennismaatje. Foto: Richard van Herwaarden

Geweldig
En zo kwam de Amsterdammer in contact met Uniek Sporten Uitleen, een samenwerking tussen Welzorg en Uniek Sporten, waarbij mensen met een lichamelijke beperking sporthulpmiddelen vier maanden kunnen proberen om erachter te komen welke sport bij ze past. “Als ik geweten had dat dit mogelijk was, had ik het veel eerder gedaan,” zegt hij. Hij leent een sportrolstoel met aankoppelhandbike en omdat dat bevalt, schaft hij er zelf een aan via de Welzorg Shop. “Dat ging eigenlijk heel snel. Een adviseur kwam me opmeten, hij heeft me geholpen met de aanvraag en niet veel later had ik een sportrolstoel op maat met een (elektrische) aankoppelhandbike. Het is geweldig. Mijn conditie is beter, mijn onderrug wordt ontzien. En ik kan hier nog veel verder in groeien.”

Sinclair heeft nu de keuze voor meerdere sporten. “Rolstoeltennis lijkt me ook wel wat. Maar ik kijk verder. Ik wil wel weer iets in de recreatiesport gaan doen,” vertelt Sinclair. “Ik ben dankbaar voor alle hulp die ik heb gekregen en wil iets voor anderen betekenen. Ik wil betrokken blijven bij de gehandicaptensport, als trainer of coach. Ik ben ver gekomen na het oplopen van mijn dwarslaesie en ik wil anderen helpen om zoiets ook te bereiken.”

Deze pagina wordt u aangeboden door Welzorg Shop.

Dit artikel is te vinden in Support Magazine editie 4-2023. Wil je meer lezen over (sport)hulpmiddelen? Neem een voordelig abonnement op Support Magazine:

Geef een reactie