Week van het Gehandicapte Kind gestart

De kinderambassadeurs van het Gehandicapte Kind onthullen samen met directeur Henk-Willem Laan de graffiti-muurschildering met de toekomstdromen van de kinderen. Foto door Masja Stolk.

Maandag vond de landelijke kick-off van de Week van het Gehandicapte Kind plaats in Theater de Kamers in Amersfoort. Tijdens dit moment dansten kinderen met en zonder handicap samen een dromendans en onthulden de kinderambassadeurs van de stichting een graffiti-muurschildering (ontworpen en gemaakt door Caspar Cruse) met de toekomstdromen van de kinderen. Ook maakte directeur-bestuurder Henk-Willem Laan de onderzoeksresultaten bekend van een onderzoek onder 572 kinderen tussen de 6 t/m 18 jaar oud (449 zonder handicap en 123 met handicap).

Het thema van dit jaar is toekomstdromen en uit het onderzoek blijkt dat kinderen met een handicap aanzienlijk minder positief zijn over hun toekomst dan kinderen zonder handicap. Stichting het Gehandicapte Kind vindt dat ieder kind, ongeacht zijn of haar beperking, moet kunnen dromen én dezelfde kansen moet krijgen om die dromen te realiseren. De Week van het Gehandicapte Kind vindt plaats van 15 tot en met 20 november 2021.

Toekomstdromen
Het onderzoek laat zien, wat uit persoonlijke verhalen van kinderen en hun gezinnen al vaker naar voren kwam: kinderen met een handicap zijn duidelijk minder positief over hun toekomst dan kinderen zonder handicap. Directeur-bestuurder Henk-Willem Laan vertelt: “Toen ik hoorde dat het onderzoek aantoont dat kinderen met een handicap veel minder positief zijn over hun eigen toekomst, raakte me dat diep. Stel je eens voor, een kind van nog geen 10 jaar, dat erover droomt om later te gaan studeren of zelfstandig te wonen, maar gelooft dat het er voor hem of haar niet inzit. Zo jong, en dan niet voluit kunnen dromen, omdat je denkt dat dit voor jou toch niet haalbaar is, omdat je een handicap hebt… En dat terwijl deze kinderen, met al hun talenten en dromen, vaak met wat extra ondersteuning en begrip veel meer kunnen bereiken. Er zijn meer dan 100.000 kinderen met een handicap in Nederland. Al die kinderen moeten groots kunnen dromen en verdienen de steun van ons allemaal om hun dromen te kunnen waarmaken!”

Directeur Henk-Willem Laan maakt de onderzoeksresultaten bekend. Foto door Masja Stolk.

Ook kinderambassadeur Joël (10 jaar) vindt dat iedereen moet kunnen dromen: “Ik vind dat kinderen met een beperking net zoveel toekomstdromen mogen hebben als kinderen zonder beperking. Iedereen is op zijn of haar manier gelijk.”

Stichting het Gehandicapte Kind
Stichting het Gehandicapte Kind (voorheen NSGK) maakt zich hard voor kinderen met een handicap: ook zij moeten mee kunnen doen in onze samenleving door in de buurt te kunnen spelen, sporten en naar school te gaan met leeftijdgenoten zonder beperking. Dat kan dankzij de steun van donateurs en vrijwilligers. De Week van het Gehandicapte Kind valt samen met de collecteweek van de stichting.

Kinderen met en zonder handicap dansen de dromendans. Foto door Masja Stolk.

(Bron: Stichting het Gehandicapte Kind)

Geef een reactie