Week van de Toegankelijkheid opent met online festival

31 juli 2020 - Redactie Support Magazine

Iets cultureels. Iets sportiefs. Iets leerzaams. Of gewoon iets leuks. Het komt allemaal aan bod bij het openingsfestival van de Week van de Toegankelijkheid. En dat allemaal online dus. En uiteraard toegankelijk. Want daar draait het allemaal om in de week van 5 t/m 9 oktober: aandacht voor (digitale) toegankelijkheid.

Aan het programma wordt nog hard gewerkt, dus dat staat nog niet vast. Zeker is wel dat het gevarieerd en inspirerend wordt. De organisatie bereidt verschillende workshops voor, en op diverse podia worden voorstellingen of demonstraties gepresenteerd. Ze doen dat samen met verschillende partners uit hun netwerk.

Wanneer

De datum ligt al wel vast: maandag 5 oktober, van 16.00 tot 18.00 uur. Wil je een seintje krijgen als het programma bekend is en je je kunt aanmelden? Stuur een mailtje naar info@weekvandetoegankelijkheid.nl.

Digitale toegankelijkheid

De komende editie van de Week van de Toegankelijkheid is de 20ste, een jubileumjaar. Maar niet alleen om die reden is dit jaar alles anders. Door de coronacrisis vindt het leven momenteel vooral thuis en online plaats. Niemand weet hoelang dat nog gaat duren. De versoepeling van de coronamaatregelen gaat met kleine stappen. Daarom focust de Week van de Toegankelijkheid dit jaar op digitale toegankelijkheid. Want ook online moeten mensen met een beperking volledig mee kunnen doen.

Suggesties

Meestal draait het in de Week van de Toegankelijk om fysieke toegankelijkheid en bejegening. Kun je overal binnenkomen? Ben je overal welkom? De organisatie kan zich daarom voorstellen dat het even zoeken is naar wat voor soort activiteit je dit jaar kunt organiseren. Er worden een paar suggesties gegeven:

  • Test de toegankelijkheid van websites, al dan niet gekoppeld aan een toegankelijkheidsprijs. Je kunt de website van je gemeente testen, maar je kunt ook andere lokale websites testen, bijvoorbeeld websites van sportclubs, scholen of restaurants bij jou in de buurt.
  • Organiseer een webinar Toegankelijke website bouwen.
  • Organiseer online toegankelijke ontmoetingen. Bijvoorbeeld een online ontmoetingscafé, of een Meet & Greet of een online pubquiz.
  • Organiseer een livestream met een gebarentolk, schrijftolk en audiodescriptie langs lokale cultuurschatten.

Wil je op de hoogte blijven? Volg de Week van de Toegankelijkheid op Twitter en Facebook en meld je aan voor de nieuwsbrief.

(Bron: Week van de Toegankelijkheid)

Altijd op de hoogte blijven?