Gebouwen moeten toegankelijk zijn voor iedereen. Dat lijkt vanzelfsprekend, maar is voor 2,5 miljoen Nederlanders lang niet altijd het geval. Op dit moment wordt er gewerkt aan een nieuwe norm voor toegankelijkheid. De zogenaamde NEN9120 die zegt wat je moet doen rondom toegankelijkheid en bruikbaarheid. Benieuwd hoe het staat met deze norm? Kom naar het webinar van de NEN op 31 mei. Dat meldt Ieder(in).

Bij het ontwikkelen van de nieuwe norm voor toegankelijkheid zijn veel partijen betrokken, waaronder het Rijksvastgoedbedrijf, Aedes, Bouwend Nederland, BNA, VAcpunt wonen, VNG, MKB Nederland en ook Ieder(in). De bijeenkomst moet antwoord geven op vragen die leven, zoals:

  • Hoe gaat de norm in de praktijk werken?
  • Wanneer merk ik er iets van (bestaande bouw)?
  • Waarom is deze norm belangrijk?
  • Welke criteria/ bronnen zijn gebruikt bij het maken van deze norm?

Sprekers zijn:

  • Otwin van Dijk – Voorzitter Normcommissie
  • Emma van Sandick – Consultant NEN
  • Thijs Hardick – Ieder(in)
  • Fenneken Lamaker – Bouwend Nederland
  • Ed Bijman – BNA

NEN-norm toegankelijkheid

Het VN-verdrag Handicap is in Nederland uitgewerkt in het actieplan Toegankelijkheid voor de Bouw. Het ontwikkelen van één norm voor Nederland is onderdeel van dit plan. Partijen die met toegankelijkheid aan de slag gaan moeten door deze norm weten aan welke eisen een toegankelijk gebouw moet voldoen. Daarom is in 2020 een normcommissie Toegankelijkheid van gebouwen ingesteld, die werkt aan een nieuwe norm. De nieuwe norm houdt rekening met het VN-verdrag Handicap, het Handboek toegankelijkheid en de bestaande toegankelijkheidsnormen. Ook sluit het aan op de Europese norm NEN-EN 17210:2021 Accessibility and usability of the built environment en de bijbehorende Technical Reports: TR1 en TR2. De nieuwe NEN-norm toegankelijkheid gaat opdrachtgevers, ontwikkelaars én ontwerpers helpen bij het maken van toegankelijke gebouwen voor iedereen.

Aanmelden

Het webinar vindt 31 mei plaats van 13.00 uur tot 14.30 uur. Aanmelden voor het webinar kan hier. Ben je verhinderd maar wil je wel meer informatie hebben, dan kan je via de aanmeldlink kiezen voor ‘achteraf de bijbehorende documentatie’ ontvangen. Meer informatie over het webinar is hier te vinden.

(Bron: Iederin)

Altijd op de hoogte blijven?