Vrijuit Valencia verkennen

Tip voor de nazomer

Foto: Support Magazine

In het Spaanse Valencia wordt bijna elke autoweg vergezeld door een fietspad. Dat maakt de stad ideaal om er met de scootmobiel of rolstoel op uit te trekken. Redacteur Rick pakte het vliegtuig naar Valencia, huurde een scootmobiel en ging op verkenning. Een verslag over gezellige straatjes, culinaire traktaties en architectonische hoogstandjes.

Eens een andere bestemming kiezen dan Barcelona of Madrid, de topsteden die op de bucketlist van menig stedentripper staan. Dat is mijn idee bij het uitzoeken van een Spaanse stad om een weekje de toerist uit te gaan hangen. Ik hoor van verschillende mensen positieve reisverhalen over het steeds populairder wordende Valencia. De keuze blijkt snel gemaakt. We gaan! Ik spreek in meervoud, want dit is de eerste reis die ik met mijn ouders maak sinds ik acht jaar geleden op mezelf ging wonen. Om het reizen gemakkelijker te maken, neem ik alleen mijn handbewogen rolstoel mee, terwijl ik normaal gesproken een elektrische rolstoel gebruik. Door de mensen van de accommodatie wordt voor een prima bedrag een rolstoeltaxi geregeld. Die brengt ons in tien minuten van het vliegveld naar onze slaapplaats voor deze week.

Van ham tot drank
Vanaf het appartement is het slechts tien minuten lopen naar de Mercado Central. Dat is een indrukwekkende markthal uit 1928, die precies in het midden van het oude stadscentrum Ciutat Vella staat. De wandeling erheen is geen saaie, al snel beginnen de gezellige straatjes met winkels en restaurants. In de overdekte markt krijg je meteen de ideale introductie tot Valencia. Overal worden de specialiteiten van de stad of het land verkocht, zoals grote gedroogde hammen, verse vis, vlees, fruit en Agua de Valencia (een plaatselijke drank met sinaasappelsap, cava en likeur). Zowel de oude architectuur – de hal heeft een grote koepel in het midden van het dak – als de diversiteit in marktjes is indrukwekkend. En je vindt er gelukkig niet alleen toeristen, de markt wordt ook door de gewone Valenciano druk bezocht.

Meer lezen?
Je kunt het augustusnummer (editie 4/2019) hier bestellen. Wie in de toekomst verzekerd wil zijn van automatische toezending van elke editie, kan natuurlijk beter een abonnement nemen. Je bent al abonnee vanaf € 19,99 per jaar.

Facebook Twitter Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *