Hoofdredacteur Support Magazine teleurgesteld in Mark Rutte

Geachte heer Rutte, beste Mark,

Monique Wijnen. Foto door Roel Dijkstra/Joep van der Pal

Voor Support Magazine heb ik je jaren geleden mogen interviewen. Een leuke ervaring, want je bent een enthousiaste en positieve man. Eigenschappen waarvan we houden bij Support Magazine. Blij verrast was ik dan ook toen je me, eenmaal premier, uitnodigde om in het torentje langs te komen. Nou ja, in een alternatieve ruimte, aangezien het torentje niet op rolstoelen berekend is. Wederom hadden we een aangenaam gesprek, waarbij we al snel je en jij tegen elkaar zeiden. En het gesprek had blijkbaar indruk gemaakt, want ik vernam later dat je me als positief voorbeeld had gebruikt in een speech op een partijbijeenkomst.

Ik moet eerlijk bekennen dat het aangename gevoel van toen meer en meer bitter wordt. ‘Vertrouwen in de toekomst’ zo luidt de titel van het regeerakkoord van jouw kabinet. Maar het vertrouwen in het Haagse ebt wat mij betreft steeds verder weg…

Werken: wanneer je een lichamelijke beperking hebt, kamp je vaak al met fysieke obstakels, maar ook mentaal moet je een werkgever verdomd goed kunnen overtuigen van jouw kwaliteiten. En dan loop je vervolgens het risico om – als je de baan eindelijk hebt – minder te gaan verdienen dan het minimumloon!?

Wonen: nog steeds zijn de rolstoeltoegankelijke en -doorgankelijke woningen minimaal beschikbaar en, beste Mark, jouw kabinetten hebben daar geen verandering in gebracht. Ook woningaanpassingen worden steeds vaker gezien als algemeen goed, waardoor je ze zelf moet betalen!

Leven: meedoen!? Gemeentes bepalen alle hun eigen beleid. Gelden die in feite bestemd zijn voor de Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning) zijn niet geoormerkt en worden regelmatig elders voor gebruikt. Door aanbestedingen worden leveranciers uitgeperst, met als resultaat dat je, als je bijvoorbeeld een rolstoel nodig hebt, het moet doen met een ‘bulk’- stoel waar je wellicht niet mee uit de voeten kan. Wil je maatwerk dan moet je wederom veel overtuigingskracht uit de kast halen om middels een PGB en veelal eigen vermogen en/of sponsoring dat hulpmiddel te krijgen waardoor je wel echt kan meedoen. Althans meedoen, laten we het over de algemene toegankelijkheid dan nog maar even niet hebben…

Gelukkig staan onze lezers vaak voor nog hetere vuren en hebben ze de kracht om iets moois van hun leven te maken. Maar het zou meer dan fijn zijn als de regels en wetten beter zouden aansluiten bij het dagelijks leven.

Met vriendelijke groet,
Monique Wijnen
Hoofdredacteur Support Magazine

Geef een reactie